FOJNICA

Otac Ibrahim: Samo da ga pronađu živog

Potraga ide u više pravaca, uključili se i ribolovci

Ibrahim sa suprugom Enesom: Nadaju se da će potraga uroditi plodom. H. Čukle

H. ČUKLE

5.10.2018

Potraga za Harisom Nalčom (35) iz Fojnice, koji je u nedjelju nestao bez traga, išla je četvrtog dana u više pravaca, ali nažalost nije urodila plodom. Akciji su se u međuvremenu odazvali i ribolovci. Dani neizvjesnosti najteže padaju njegovim roditeljima - 62-godišnjem ocu Ibrahimu i 56-godišnjoj majci Enesi.

Rodbina i prijatelji

U vrijeme naše posjete domu porodice Nalčo, njihov drugi sin Amir bio je na Prokoškom jezeru, u nadi da će naći brata. S njim su i rodbina, prijatelji, komšije...

Ibrahim nam je potvrdio da je Haris bio dugogodišnji planinar pa je svima čudno da je mogao nestati bez traga. Prema njegovim riječima, kobnog dana bio je s bratom Amirom, jer su vadili krompir, da bi oko 13 sati otišli na Prokoško jezero sa prijateljima.

- Smješteni su bili u planinarskom domu u izgradnji – uz uzdah je rekao otac Ibrahim paleći cigaretu te je nastavio:

- Samo da ga pronađu živog. Teško je i meni i ženi. Ona je teški dijabetičar i bez noge, a i ja sam početkom godine operisao prostatu. Ma, samo da nam on dođe, sve bi se nekako preživjelo. Nije se nikad udaljavao od kuće a da nije kazao gdje ide. Volio je društvo i planine. Obišao je više puta sve naše planine pa čak i neke izvan naših granica. Uvjek je bio na čelu kolone prilikom uspona – rekao je Ibrahim.


Nestali Haris Nalčo

Harisov zabrinuti otac rekao nam je da su mu teško padale i dezinformacije koje su se pojavile u protekla četiri dana.

Lažne dojave

- Sinoć (preksinoć, op. a.) neko govori da je u Austriji. Žena iz Prijevora tvrdila je da ga je vidjela... Čak je opisala kako je bio obučen. Nakon toga, jedan čovjek iz Mjesne zajednice Prokos rekao mi je da ga je vidio u nedjelju oko 11 sati i da se pozdravio s njim. No, taj čovjek nije znao da je Haris već tada bio nestao – pojasnio je Ibrahim.

Zahvalio je svima onima koji su na bilo koji način pomogli u potrazi.

- Hvala ljudima što su se uključili u potragu. Ali, mislim da bi se, da je bio sin nekog bogataša ili poznate osobe, diglo sve na noge, pa i vojska. Njegovi planinari su jedini pravi, oni su stalno na terenu, posebno im hvala. A hvala i medijima – zaključio je Ibrahim Nalčo.

Nije imao mobitel

Ibrahim Nalčo otkrio nam je da je nestali Haris bio skromna osoba.

- Nikad nije imao mobitel i nije htio ni polagati vozačku dozvolu iako sam mu davao novac za to... Nije htio ni jedno ni drugo – kaže Ibrahim te dodaje da je Haris bio nezaposlen.



Timovi FUCZ-a na terenu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.