BOSANSKA GRADIŠKA

Ljekari optuženi za smrt majke petero djece

Kod Jovane Šinik je nakon poroda došlo do masivnog krvarenja iz maternice, pogoršavanja zdravstvenog stanja, gubitka svijesti i šoka, što je dovelo do smrti

Preminula Jovana Šinik

Piše: Dž. BULBUL

8.10.2018

Osnovni sud u Bosanskoj Gradišci potvrdio je optužnicu protiv ljekara Bolnice “Bosanska Gradiška”, ginekologa Dejana Gvozdena (37) i anesteziologa Nikole Ljucovića (39) zbog nesavjesnog liječenja porodilje Jovane Šinik, koja je 27. oktobra 2016. godine preminula poslije poroda.

Obilno krvarenje

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka tereti Gvozdena i Ljucovića da su iz nehata počinili krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći. Kod Šinik je nakon poroda došlo do masivnog krvarenja iz maternice, pogoršavanja zdravstvenog stanja, gubitka svijesti i šoka, što je dovelo do smrti.

Optužnica je podignuta 27. juna i potvrđena 1. avgusta. U njoj se navodi da se Gvozden i Ljucović nisu pridržavali pravila struke i procedura Svjetske zdravstvene organizacije za liječenje poslijeporođajnog krvarenja. 

- Po izvršenom porodu i reanimaciji, učinili su propuste u dijagnostici i terapijskom postupku. Propustili su da daju adekvatnu medikamentoznu terapiju, stručno i naučno preporučenu u liječenju atonije maternice, koja bi spriječila razvoj daljnjih komplikacija i razvoj šoka. Nisu preduzeli ni hirurške metode za sprečavanje postporođajnog krvarenja - navodi se u optužnici.

Održavani protesti

Prema pravilima struke, navodi se u optužnici, to su neizostavni postupci u liječenju atonije maternice.

- Usljed tih propusta osumnjičenih, došlo je do iskrvarenja, masivnog krvarenja iz maternice, razvoja šoka i smrti pacijentice - piše u optužnici.

Zbog smrti Šinik, majke petero dece, u Bosanskoj Gradišci organizirani su masovni protesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.