Foto: H. Čukle Dženazi prisustvovao veliki broj ljudi

TUGA Klanjana dženaza Harisu Nalči

Fojnica se oprostila od nastradalog planinara

Tijelo Harisa Nalče izvučeno iz Prokoškog jezera

Autor: H. ČUKLE
11.10.2018 17:25
A
A
A

U Srednjem haremu u Fojnici jučer je klanjana dženaza nastradalom 35-godišnjem planinaru Harisu Nalči iz Fojnice, čije je tijelo nakon višednevne potrage izvučeno iz Prokoškog jezera.

Novčani prilozi

Dženazi Harisa Nalče prisustvovalo je više od 2.000 ljudi, njegovih kolega planinara, rodbine, prijatelja i komšija. Ispred Planinarskog društva “Vranica” organizirana je i humanitarna akcija prikupljanja novčanih priloga za porodicu Nalčo. Kako nam je kazao Eduard Slađo Jukić, predsjednik Planinarskog društva i jedan od najvećih prijatelja nesretnog Harisa, povodom posljednjeg ispraćaja kolege, planinari su se okupili ispred “Hajdučke česme” i u koloni krenuli do Čaršijske džamije u Fojnici i dalje do mezarja. 

- To je zbog toga što je naš Haris bezbroj puta istim putem s nama prolazio u odlasku u planinu. Ovako mu simbolično i dostojanstveno odlazimo na posljednji ispraćaj, gdje smo položili i vijenac s cvijećem - kazao je Eduard Slađo Jukić.

Haris Nalčo bio je najaktivniji član Planinarskog društva “Vranica”.

Veliki gubitak

- Učestvovao je u svim akcijama i svaka staza je na jedan način povezana s Harisom i izvan područja planine Vranice, i na Prenju i na Čvrsnici. Bio je jedan od vodećih volontera u našem društvu iako je bio nezaposlen. Prepoznatljiv je bio po otvorenosti, poznavali su ga brojni planinari iz raznih krajeva. To je čovjek koji je svima pružao ruku kad je trebalo pomoći, prtiti snijeg, čistiti, dočekivati goste... Ovo što se desilo je šok za sve nas koji smo ga poznavali, to je za nas veliki gubitak - kazao je Jukić.

  • Nastradali Haris Nalčo
    Nastradali Haris Nalčo

Osam dana potrage

Nalčo je nestao posljednjeg septembarskog vikenda, kad je bio na Prokoškom jezeru, gdje se održavao studentski pohod, kojem je prisustvovalo više od hiljadu studenata raznih fakulteta. Osam dana je trajala potraga, a iz jezera su ga izvukli ronioci Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Jedinice policije za specijalnu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.