HRVATSKA

Ovako izgledaju narkolaboratoriji "dilera s estrade", policija objavila snimak

Prije tri dana, 22. oktobra, uhapšen je 52-godišnji Ivan Varga

MUP RH

Index.hr

25.10.2018

Prije tri dana, 22. oktobra, uhapšen je 52-godišnji Ivan Varga, koji je svojedobno prozvan ''dilerom s estrade''. Uhapšen je u Zagrebu, uz još nekoliko osoba. MUP RH objavio je snimak narkolaboratorija "dilera s estrade".

Iz Policijske uprave krapinsko-zagorske stiglo je saopćenje s detaljima akcije privođenja Varge, a objavljen je i snimak laboratorija u kojima su Varga i njegova ekipa proizvodili drogu i marihuanu.

- Policijski službenici PU krapinsko-zagorske, u saradnji s Općinskim državnim odvjetništvom Zlatar, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog postojanje osnova sumnje u počinjenje krivičnih djela zločinačkog udruženja, počinjenja krivičnog djela u sklopu zločinačkog udruženja, a u vezi s krivičnim djelom neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

S provođenjem kriminalističkog istraživanja policija je započela 2015. godine, a od avgusta 2017. intenzivirane su mjere, što je u konačnici rezultiralo hapšenjem 16 osoba (1960., 1974., 1972., 1982., 1965., 1978., 1987., 1974., 1985., 1973., 1987., 1981., 1968., 1964., 1966. i 1981.) na području Republike Hrvatske. Tačnije, na području PU zagrebačke, PU krapinsko-zagorske, PU varaždinske i PU međimurske, a protiv ukupno 26 osoba policija je podnijela krivične prijave.

Utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni (1960.) oformio zločinačko udruženje u koje je uključio i međusobno povezao i preostale osumnjičene osobe. Među osumnjičenima su bile podijeljene uloge koje su se odnosile na proizvodnju droga, za organizaciju prijevoza droga, odnosno krijumčarenja preko više prijevozničkih poduzeća te za samu realizaciju krijumčarenja.

Prvoosumnjičeni je, uz pomoć najbližih saradnika, pronalazio vlasnike međunarodnih prijevozničkih preduzeća koji su bili spremni na takav oblik saradnje, odnosno krijumčarenje droga, a vlasnici preduzeća, kao i prvoosumnjičeni vrbovali su vozače teretnih vozila koji su bili, za određenu novčanu naknadu, voljni osobno prokrijumčariti drogu u kamionima, među legalnim teretom.

Utvrđeno je da su osumnjičene osobe od 2015. do 2018. godine na području zemalja Evropske unije ukupno prokrijumčarile i preprodale više od 400 kilograma marihuane, zatim 26,7 kilograma amfetamina i 32,63 kilograma hašiša.

Isto tako, prije završne akcije hapšenja, kod osumnjičenih na području Republike Hrvatske zaplijenjeni su 6,4 kilograma marihuane i 25 ml ekstrakta konoplje.

U utorak, 23. oktobra, u ranim jutarnjim satima započela su hapšenja osumnjičenih osoba i pretrage porodičnih kuća, stanova, poslovnih prostora i vozila u njihovom vlasništvu i kojima se koriste.

Prilikom pretraga kod osumnjičenih je pronađeno, zaplijenjeno i oduzeto: 54 kilograma i 449 grama droge marihuane, 666 stabljika konoplje, 6 grama hašiša, 2,7 grama heroina, 27,7 grama kokaina, 5 laboratorija s opremom, oružje s pripadajućim streljivom, elektrošoker te više mobilnih telefona i SIM kartica.

Pronađene stabljike marihuane i zaplijenjena droga nalazili su se u pet uređenih indoor laboratorija za uzgoj marihuane te u jednom poslovnom prostoru gdje su skladištili proizvedenu drogu.

Švercali u Njemačku, Švicarsku, Švedsku...

Osumnjičeni su krijumčarili drogu na području Njemačke, Švicarske, Švedske, Češke, Austrije, Velike Britanije, Španije, Francuske i Finske.

Tokom provođenja akcije ostvarena je i međunarodna policijska saradnja s pripadnicima španskog Guardia Civil, ali i policijama Francuske, Austrije i Italije, koje su temeljem informacija hrvatske policije zaplijenile veće količine marihuane i hašiša na području svojih država.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv osumnjičenih podnijela krivičnu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - stoji u priopćenju.

"Diler s estrade"

Podsjetimo, Varga je u junu 2010. na ponovljenom suđenju nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog krijumčarenja gotovo tri tone marihuane. Osim toga, vijeće sudije Zorana Luburića je Vargi te njegovoj supruzi i sinu oduzelo imovinu, među kojom je bilo deset stanova, jedno zemljište, poslovni prostor te dva automobila. Sve je to, prema optužnici, stekao trgovinom drogom.

USKOK-ovom optužnicom na temelju koje je osuđen "diler s estrade", 22 ljudi bilo je optuženo da je od 2003. do 2005. u Velikoj Britaniji i Holandiji kupilo te u Hrvatsku prevezlo najmanje 2.982 kilograma marihuane.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.