SARAJEVO

Tužilaštvo tvrdi da je svjedocima prijećeno i da su im paljena vozila

Tužilac Pašić uputio prijedlog za određivanje mjere zabrane komuniciranja optuženih i svjedoka

Trifković: Doveden iz pritvora. Arhiva

Piše: A. Ka.

12.11.2018

Čitanjem optužnice danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje automafijašima u predmetu “Volan” koji se terete za višemilionske krađe vozila. 

Tužilac Džermin Pašić kazao je da su optuženi u periodu od 2011. do 2017. godine djelovali na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona te Istočnog Sarajeva. Optuženi su krali većinom skupocjena i tražena vozila koja su prodavali, rastavljali u dijelove ili tražili novac za njihov povrat.

U pohode su odlazili maskirani, naoružani, a koristili su i policijska rotaciona svjetla. Ukradena vozila odvozili su na već pripremljene lokacije kao što su napuštene ili iznajmljene garaže.

U nekim slučajevima, kao što je to bilo 4. avgusta 2016. godine, drski automafijaši su pucali na policiju te vozilom pokušali udariti policajce.

Cicović prvooptuženi u predmetu “Volan”. Arhiva

Tužilac Pašić danas je uputio prijedlog za određivanje pritvora Borislavu Gordiću, budući da su policajci 7. novembra, prilikom pretresa njegovih objekata, pronašli dijelove vozila s brisanim šasijama, što upućuje na to da je nastavio činiti krivična djela. Pašić je, ujedno, uputio i prijedlog da se odrede mjere zabrane komuniciranja optuženih sa svjedocima.

- U ovom postupku imaju tri vrlo bitna svjedoka. Ova kriminalna grupa se koristi i drugim metodama, zastrašivanjima i napadima, pa je tako zapaljeno vozilo jednom svjedoku, dok je drugim prijećeno članovima njihovih porodica – poručio je Pašić.

Naredno ročište zakazano je za 15. novembar, kada će biti nastavljeno čitanje opširne optužnice.

Ko je na optuženičkoj klupi 

Na optuženičkoj klupi nalazi se 27 osoba. Optužnica je potvrđena protiv Danila Cicovića (41), Vladimira Krsmanovića Krša (40), Marka Trifkovića Žižana (40), Srećka Trifkovića (33), Srećka Mandića (35), Slavena Dakića Žuće (30), Tomislava Petrovića Tome (30), Njegoslava Milinkovića Ljutana (35), Bojana Košarca (27), Enisa Mandala, Miroslava Pajića (30), Srete Pajića, Davora Ninkovića (38), Joze Markića, Puniše Purkovića, Dalibora Vaskovića (38), Miroslava Škobe, Mirsada Brkića (54), Zorana Mirjanića (37), Bojana Staševića (36), Milorada Mirkovića (31), Zorana Čobovića (39), Nikole Radića (30), Branislava Gordića (52), Miroslava Ćepe (54), Gorana Nižića (40) i Ferde Vukoje (44).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.