NARKOMAFIJA

Dilerima droge 17 godina i 10 mjeseci zatvora

Privođenje dilera u akciji „Piramida“

O. MATAVULJ

6.12.2018

Zoran Šavija (60), Muhamed Halilović zvani Pota (40) iz Banje Luke i Branko Milivojša (56) iz Prijedora osuđeni su u Okružnom sudu u Banjoj Luci na ukupno 17 godina i 10 mjeseci zatvora zbog trgovine narkoticima u predmetu „Piramida“.

Krivično djelo

Šavija je osuđen na osam godina, Halilović na šest i po, dok je Milivojša osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i četiri mjeseca zatvora. Njemu je u trogodišnju kaznu uračunata i ranija uvjetna presuda pretvorena u zatvorsku od osam mjeseci, jer je trgovinom narkotika nakon presude počinio novo krivično djelo.

U presudi se navodi da su trojica optuženih zajedno s više osoba prodavali drogu u Banjoj Luci i Mrkonjić-Gradu. Djelo je počinjeno u periodu od početka 2017. do 10. oktobra te godine, kada su i uhapšeni. Trgovali su heroinom, kokainom, marihuanom, ekstazijem, LSD-om i buprenorfinom. U zavisnosti od količine i vrste, drogu su prodavali po cijeni od 10 do 50 KM.

Ranije kazne

Akcija „Piramida“ provedena je u oktobru 2017. godine, a osim njih trojice, optužnicom je bilo obuhvaćeno još 12 osoba. Na osnovu sporazuma o priznanju krivice, 10 optuženih je osuđeno na 13 godina i osam mjeseci zatvora.

Osuđeni su Milan Pičulin (35), Vedran Žolja (34), Edin Behremović (49), Miloš Dulić (37), Tihomir Novaković (43), Nedžad Bašić (36), Dalibor Mačak (37), Julija Halupa (25), Dragan Maksimović Žuti (39) i Dragan Stanišić Gagi (34). Postupak je ranije razdvojen u odnosu na Nebojšu Janjića i Ognjana Kokića iz Sarajeva, koji su nedavno osuđeni na po sedam godina zatvora.

Obavezno liječenje

Uz zatvorsku kaznu Muhamedu Haliloviću je izrečena i sigurnosna mjera obaveznog liječenja zavisnosti od droge. Odlukom suda ta mjera će trajati dok ne prestanu razlozi zbog kojih je izrečena, a najduže do tri godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.