OKRUŽNI SUD

Pedofili iz Doboja silovali djevojčice

Starcu B. S. (75) iz Donjih Žabara produžen pritvor

Janković: Ranije osuđen. Arhiv

B. CERIĆ

5.1.2019

Sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Doboju potvrdio je dvije optužnice Okružnog javnog tužilaštva protiv dvojice pedofila koji su silovali djevojčice. Potvrđena je optužnica protiv B. S. (75) iz Donjeg Žabara zbog krivičnih djela silovanje i spolno nasilje nad djetetom.  

Upotreba sile

Starcu je Sud produžio pritvor do najduže dvije godine, uz kontrolu opravdanosti pritvora svaka dva mjeseca od donošenja posljednjeg rješenja o pritvoru.

U saopćenju Okružnog javnog tužilaštva Doboj navodi se da je B. S. počinio silovanje u periodu od 20. do 31. decembra 2017. godine, u večernjim satima, na području općine Donji Žabar. Prema nezvaničnim informacijama, automobilom je pokupio djevojčicu iz drugog sela i silovao je.

- Prinudio je na obljubu maloljetnu oštećenu, rođenu 2002. godine, uz upotrebu sile i prijetnje da će neposredno napasti na njen život - navodi se u saopćenju.

Navedeno je i da je B. S. i 17. septembra 2011. godine na području Donjeg Žabara imao spolni odnos s djetetom mlađim od 15 godina, pri čemu postoji velika nesrazmjera u zrelosti i uzrastu između učinioca i žrtve.

Pedofil iz Donjeg Žabara otkriven je zahvaljujući istražiocima Policijske stanice u Pelagićevu, koji su operativnim radom na terenu došli do određenih saznanja o ovom muškarcu, nakon čega su o svemu obavijestili Okružno tužilaštvo u Doboju, a istraga je rezultirala hapšenjem 74-godišnjaka.

Drugi slučaj

Policija je, također, došla do saznanja da je B. S. duže vrijeme presretao i seksualno uznemiravao još neke djevojčice.  

Osim protiv B. S., sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Doboju potvrdio je optužnicu i protiv Dobojlije D. M. (31), također zbog krivičnog djela spolno nasilje nad djetetom.

- Optuženi je neutvrđenog dana tokom marta 2016. godine oko 20 sati na području Doboja izvršio nasilnu obljubu maloljetnice rođene 2003. godine, znajući da je ona dijete mlađe od 15 godina - saopćeno je iz Tužilaštva.

Vid Janković opet optužen

Nedavno je potvrđena i optužnica Okružnog javnog tužilaštva u Doboju protiv Vida Jankovića (36) iz Modriče zbog krivičnog djela obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina. Janković je 2016., nakon što je priznao krivicu, osuđen na šest mjeseci zatvora zbog obljube nad mentalno zaostalom S. B. Ona je kao maloljetnica bila u vezi sa trojicom muškaraca te je rodila tri bebe, koje su ubijene. Zbog ubistva te zbog podstrekivanja na ubistvo beba, njena majka Vojkana Bogojević osuđena je na šest godina zatvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.