SARAJEVO Vještak prezentirao nalaz na suđenju za ubistvo supruga

Merzija krvnički zabila nož u grudi Seadu

B. CERIĆ

Privođenje optužene u Tužilaštvo


Sead Delalić ubijen je jakim zamahom kuhinjskim nožem u predjelu lijeve strane grudnog koša, moglo se čuti jučer u nastavku suđenja njegovog supruzi Merziji Delalić koje je održano pred vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu.

Oborena teza

Svjedočenjem dr. Hamze Žuje, koji je obavio obdukciju i sačinio nalaz o povredama, pobijena je odbrana Mezije Delalić, koja je u policiji kazala da se njen muž koji je došao kući pijan 17. aprila prošle godine, najvjerovatnije, spotakao i pao na nož.

- Tu mogućnost isključuje prodorni kanal dužine 11 centimetara koji ide odozgo prema dolje. Ulazna rana je između trećeg i četvrtog pršljena, a oštećena je plućna arterija koja se nalazi niže - objasnio je Žujo.

Vještak je pojasnio da je uzrok smrti iskrvarenje usljed povrede zida plućne arterije i tkiva pluća. Ubijeni je izgubio dva litra krvi.

- Povreda plućnih organa bila je apsolutno smrtonosna. Da se oštećeni u momentu povređivanja odmah našao na operacionom stolu upitno je bi li preživio. Povreda je bila takva da nije bilo mogućnosti da se spasi. Prilikom obdukcije u plućnoj duplji je bilo 2.000 mililitara krvi - kazao je Žujo odgovarajući na pitanja branioca optužene Izeta Baždarevića.

Prigovor odbrane

Žujo je također pojasnio da je zamah nožem bio toliko jak da je drška noža ostavila krvni podljev na ulaznom dijelu rane.

Odbrana je prigovorila da nije bilo pismene naredbe za obdukciju, ali je tužiteljica Meliha Dugalija predočila naredbu koja je faksom proslijeđena dr. Žuji na dan ubistva.

  • Žujo: Oštećeni je iskrvario

    Žujo: Oštećeni je iskrvario


Muški DNK na oštrici

Svoj nalaz jučer je iznijela i vještakinja Maja Martinovioć-Muk, uposlena u Centru za forenziku Federalnog MUP-a. Ona je utvrdila da je na oštrici noža, dužine 12,5 centimetara, pronađen DNK muške osobe, dok je na dršci bio i DNK ženske osobe. Na oštrici noža nije bilo vidljivih tragova krvi pa je DNK izdvojen nakon skidanja brisa.

Više o temi Merzija Delalić

SARAJEVO
Merzija Delalić plakala u sudnici
NA VRH

Podijeli članak na