BANJA LUKA

Hitac u potiljak za švercera cigareta

Nestao 28. februara 2000. godine, a prije smrti sukobio se s grupom mladića

Šupa u kojoj je pronađemo Vojvodino tijelo

Piše: O. MATAVULJ

5.2.2019

Prošlo je skoro 19 godina od ubistva Aleksandra Vojvode (39) iz Banje Luke, a njegova porodica i prijatelji odavno su izgubili nadu da će ubice ikad biti privedene pravdi.

Povrede glave

Vojvoda je nestao 28. februara 2000. godine. Potraga za njim trajala je pet dana, a mrtvog ga je 5. marta pronašao brat Slavko. Tijelo je otkrio u šupi iza porodične kuće u banjalučkom naselju Starčevica. Istragom je utvrđeno da je Aleksandar ubijen hicem u potiljak iz pištolja CZ kalibra 7,65 milimetara, koji je pronađen pored tijela.

Nikad, međutim, nije u potpunosti rasvijetljeno je li Vojvoda i ubijen u toj šupi. Porodica je tvrdila da je tu naknadno donesen, najvjerovatnije kroz voćnjak koji se nalazi iza šupe i vodi do glavnog puta.

Obdukcija je pokazala i da je Vojvoda prije smrti bio pretučen. To se poklopilo s informacijama do kojih je policija došla istražujući njegov nestanak.

Vojvoda: Pretučen prije smrti

Tada su došli do saznanja da se Vojvoda, na dan nestanka, na stočnoj pijaci sukobio s grupom mladića.  Danima se o njemu ništa nije znalo, sve dok nije pronađeno tijelo.

Kesa s novcem

U to vrijeme ubijeni Vojvoda bavio se švercom cigareta, kafe, razne robe, kao i preprodajom deviza. Zbog toga je uza se uvijek nosio veći iznos novca. Zanimljivo je da su u pretresu šupe u kojoj je tijelo otkriveno istražitelji pronašli kesu s novcem u raznim valutama.

Kesa je pronađena ispod lamperije, a u njoj su se nalazile njemačke marke, američki i australski dolari i druge valute u vrijednosti od oko 50.000 KM. Upravo zbog toga vjeruje se da je motiv ubistva bilo koristoljublje, odnosno da ga je ubica pokušao opljačkati, ali u šupi nije uspio pronaći dobro skriveni novac.

Ispitano desetine svjedoka

Radeći na ovom slučaju inspektori za krvne delikte tadašnjeg CJB Banja Luka ispitali su na desetine svjedoka, a priveli su i pretresli 20 osoba. Među njima je bilo i Vojvodinih poslovnih partnera, ne samo iz Banje Luke, već i Crne Gore, Prijedora i Teslića. Deset najsumnjivijih vođeno je na detektor laži, koji su svi do jednog prošli. Istragom je utvrđeno i da je Vojvoda dosta vremena provodio u dva omiljena kafića, čiji su konobari bili pod lupom policije, ali ni to nije pomoglo u otkrivanju ubice.

Predmet aktivan

Na slučaju ubistva Aleksandra Vojvode radilo je više inspektora i istražnih timova, koji su se vremenom mijenjali. Predmet se trenutno nalazi u radu Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS, u kojoj navode da je predmet, uprkos protoku godina, i dalje aktivan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.