POTRAGA

Konjic u strahu, ubica ima spisak!

Navodno, Edin Gačić odranije planirao koje će osobe likvidirati

Piše: S. ŠABIĆ - E. TRAKO

7.2.2019

Stotine članova porodice, komšije, prijatelji, poznanici došli su jučer na dženazu Saudu Sultaniću (39) u Podorašac kod Konjica, mjestu u kojem ga je u ponedjeljak ujutro oko 7.30 sati brutalno likvidirao Edin Gačić (44), Banjalučanin, nastanjen u konjičkom selu Brđani.

Ima li pomaka

Nažalost, ni treći dan otkako je Sultanić izrešetan i ubijen u trgovini u kojoj je radio i bio suvlasnik, nije bilo traga opasnom ubici. Desetine policajca bezuspješno su češljale teren šire okolice Konjica.

Podorašac kod Konjica: Stotine članova porodice i prijatelja došlo na posljednji ispraćaj nesretnog Sultanića. M. Tabaković

Istovremeno, Konjičani žive u velikom strahu, pogotovo zbog nezvanične priče koja se uveliko pronosi, da je Gačić, navodno, odranije imao spisak osoba koje namjerava likvidirati. Ovu informaciju u policiji nisu mogli potvrditi. Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK, izjavio je da se potraga za osumnjičenom osobom nastavlja.

- Provjeravamo sve informacije sigurnosnih agencija. Reagiramo i na dojave građana. Ima nekih pomaka – bilo je sve što je mogao saopćiti Marić.

Gačićeva kuća na kraju sela Brđani. S. Šabić

Reporteri "Dnevnog avaza" posjetili su i jučer Brđane, gdje je živio trostruki ubica. Ulazna vrata koja vode u prizemlje njegove kuće na kraju sela bila su širom otvorena, iako tu policije nije bilo. Vrata koja vode na sprat kuće bila su zabarikadirana daskama i metlom.

U neposrednoj blizini Gačićeve kuće s porodicom živi Safet Prguda, koji je jedini bio spreman govoriti za medije.

Ovo je strašno

- Čuo sam da je tek izašao iz zatvora i da nije psihički stabilna osoba. Nije mi bilo svejedno da takva osoba živi u mom komšiluku, ali šta sam mogao, svako ima pravo da kupi nekretninu i nastani se gdje želi. Mogu vam reći da nismo zadovoljni radom policije. Evo, kao što vidite, njih u selu nema, samo se provozaju i odu, a mi opet ostanemo sami - rekao nam je Prguda.


Prguda: Jedini pristao govoriti

Ostali mještani uglavnom su zaključani i nikome ne otvaraju. Tek jedna žena, koja je tražila da ostane anonimna, ispričala nam je da ne spava otkako je čula šta se dogodilo sa Sultanićem te se boji za porodicu i sebe. Ni ona nije zadovoljna, jer primijeti da tek po jedan policijski auto dnevno prođe kroz selo.

- Lakše bi mi bilo da ima više policije u selu. Ovo je strašno - kazala je zabrinuto.

Moguće da je pobjegao vozom

Pretražuje se i stari željeznički tunel

Za razliku od mještana, u policiji tvrde da su non-stop na terenu. Izvor blizak istrazi za naš list je rekao kako se vrši detaljna pretraga šume iznad sela Brđani i Podorašca te pećina i lovačke kuće, kao i starih željezničkih tunela kojima je nekada vozio „Ćiro“.

- Ne isključujemo ni mogućnost da je ubica pobjegao vozom sa stanice u Brđanima koja je slabo kontrolirana - kazao je naš izvor.

Ni načelnik ne smije govoriti!?

S obzirom na veliku zabrinutost Konjičana, pokušali smo jučer dobiti komentar i općinskih zvaničnika, ali načelnik Emir Bubalo nije odgovarao na naše pozive. 

Ono što je izazvalo posebno razočarenje među građanima jeste informacija koju je preksinoć objavio BHRT da načelnik „iz sigurnosnih razloga“ nije pristao biti sagovornik reporterke državne televizije.

Kako smo jučer saznali, snimak s videonadzora iz prodavnice u kojoj je Gačić ubio Sultanića izuzelo je Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.