NA LICU MJESTA Žestoka eksplozija kod “Mercatora” uznemirila Hadžićane

Plinom raznijeli bankomat i pobjegli sa plijenom

Hadžićka policija s dugim cijevima u rekordnom roku došla na mjesto događaja.Probudila me jaka detonacija, pomislila sam na najgore, kaže Merima Bandić

R. BALIĆ
25.06.2019 20:38

Policija na uviđaju u objektu

Foto: S. Saletović

Istražitelji tragaju za bandom profesionalaca koja je jučer u gluho doba noći, u 3.30 sati, plinom raznijela bankomat “UniCredit banke” u sklopu samoposluge “Mercator” u Hadžićima.

Opasna metoda

U eksploziji je uništen i ulazni portal supermarketa, a pljačkaši su sa sobom odnijeli bankomat s novcem. Sve je odrađeno u nekoliko minuta, a pretpostavlja se da su pobjegli magistralnim putem Sarajevo – Mostar, koji je udaljen samo metar od opljačkanog objekta.

Kako nam pričaju stanari zgrade u kojoj je smješten supermarket, sve se desilo kao u kriminalističkim filmovima.

- Probudila me jaka eksplozija. Bilo je poput zemljotresa. Ne znam kako da vam sve to opišem. Čuo se veliki prasak, kao da je pukla bomba. Uz našu zgradu je i benzinska pumpa, čovjek pomisli na ono najgore.  Sišli smo napolje, auti stoje na istom mjestu. U rekordnom roku došla je hadžićka policija s dugim cijevima, specijalci.  Nijedan suto nije oštećen - kaže nam Merima Bandić, koja ni sada, kako kaže, ne može doći sebi, kako se to brzo desilo i kako su lopovi posao uradili u rekordnom roku.

  • Istražitelji i forenzičari sakupljali tragove na licu mjesta
    Istražitelji i forenzičari sakupljali tragove na licu mjesta Foto: (R. Balić)

Nezvanično nam je potvrđeno da je bankomat raznesen plinom. Očito se radi o profesionalnim lopovima, kojima je, kako nam reče jedan radnik iz osiguranja, potrebno malo vremena do dođu do plijena.

Pričinjena šteta

- Pljačka uz upotrebu plina je opasna i tu lako, uz samo malu grešku, mogu da nastradaju i pljačkaši. Očito je da se radi o iskusnim lopovima, profesionalcima - kazao nam je naš sagovornik.

Radnici “Mercatora” koji su jučer ujutro došli na posao, nisu mogli ući dok policija ne odradi uviđaj.

- Unutra je dosta toga oštećeno od eksplozije. Tek nas očekuje posao kad policija završi uviđaj. Treba sve ovo počistiti, dovesti u red. Oštećena su ulazna vrata, dosta toga je uništeno - kazao nam je jedan od radnika.

Od uposlenika “Mercatora” saznajemo da je objekt pod videonadzorom i da su pljačkaši sigurno snimljeni. Pretpostavlja se da su bili maskirani, što će otežati njihovu identifikaciju.

Više timova sarajevske policije prikupljalo je jučer tragove sa mjesta događaja i obavilo uviđaj.

Sa mužem izletjela napolje

Jasmina Drkić, stanarka zgrade u kojoj je supermarket, protekle noći nije spavala.

- Imam ispit na fakultetu i čitavu noć sam učila za kompjuterom. Nešto prije četiri sata čula se eksploziju, jaku detonaciju. Pogledala sam na prozor, ništa nisam mogla posebno vidjeti. Sa mužem sam odmah izašla napolje. Ovaj žuti automobil je naš, blizu je mjesta eksplozije, ali srećom, nije oštećen- govori Drkić.

  • Dijelovi bankomata ostali na ulici
    Dijelovi bankomata ostali na ulici Foto: (R. Balić)

Komentari

NA VRH