AKCIJA FAMILIA

Bosanka Nevenka Čuturić je kokainska kuma balkanskog narkokartela

U akciji zaplijenjeno više od tone kokaina, dva miliona eura, skupocjena vozila i satovi

U akciji korištene najelitnije specijalne jedinice. Europol

A. ALJIMI

27.7.2019

Velika akcija Europola na suzbijanju narkokartela zahvatila je i Bosanku Nevenku Čuturić, koja se nalazi među 16 uhapšenih dilera.

Radi se o međunarodnom krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Aziju, gdje je zaplijenjeno više od tone kokaina i dva miliona eura.

Naredba o provođenju istrage protiv Majkla (Michael) Dokovića, državljanina Crne Gore, Dražena Letića, državljanina Srbije i Hrvatske, i Nevenke Čuturić, državljanke BiH, donesena je 13. jula.

Letić i Čuturić su saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, nakon čega im je, na prijedlog tužioca, sud odredio pritvor.

Doković je uhapšen u Švicarskoj, gdje mu je sudija Kantona Bazel odredio pritvor.


Stvari koje su oduzete od osumnjičenih. MUP Srbije

- Nakon analize dokaza dostavljenih uz krivičnu prijavu i onih do kojih dođemo tokom istražnog postupka biće donesena tužilačka odluka o eventualnom ustupanju krivičnog gonjenja okrivljenih Letića i Čuturić - saopćili su iz beogradskog tužilaštva.


Izuzeti skupocjeni satovi. MUP Srbije

Evropska policijska agencija saopštila da je međunarodnom operacijom nazvanom "Familia" razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Južne Amerike u Evropu, a potom brodovima za Hong Kong i Makao. Hrvatski MUP koji je također uključen u istragu navodi da je akcija, koja je počela krajem 2017. bila dio šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, takozvanog Balkanskog kartela. Oni su također za krijumčarenja angažirali i stjuardese, a i ispituje se da li su pojedini piloti učestvovali u švercu.


Balkanski kartel imao posebno obilježena pakovanja. MUP Srbije

U akciji su uz Hrvatsku, koja je koordinirala akcijom, učestvovala policija Srbije, Češke, Slovenije, Francuske, Italije i Hong Konga.

Od 16 uhapšenih, 11 ih je privedeno u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Švicarskoj, a pet osoba u Hong Kongu. Zaplijenjeno je 600 kilograma kokaina u Švaicarskoj i 421 u Hong Kongu.


Otkriven i štek s novcem. MUP Srbije

U Hrvatskoj, Čekoj, Srbiji, Sloveniji i Švicarskoj zaplijenjeno je dva miliona eura u gotovini i skupocjeni predmeti u vrijednosti većoj od million eura, među kojima i visoko kvalitetni satovi i vozila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.