AKCIJA FAMILIA Rasplet međunarodne akcije pod okriljem Europola

Bosanka Nevenka Čuturić je kokainska kuma balkanskog narkokartela

U akciji zaplijenjeno više od tone kokaina, dva miliona eura, skupocjena vozila i satovi

A. ALJIMI
27.07.2019 10:36

U akciji korištene najelitnije specijalne jedinice

Foto: Europol

Velika akcija Europola na suzbijanju narkokartela zahvatila je i Bosanku Nevenku Čuturić, koja se nalazi među 16 uhapšenih dilera.

Radi se o međunarodnom krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Aziju, gdje je zaplijenjeno više od tone kokaina i dva miliona eura.

Naredba o provođenju istrage protiv Majkla (Michael) Dokovića, državljanina Crne Gore, Dražena Letića, državljanina Srbije i Hrvatske, i Nevenke Čuturić, državljanke BiH, donesena je 13. jula.

Letić i Čuturić su saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, nakon čega im je, na prijedlog tužioca, sud odredio pritvor.

Doković je uhapšen u Švicarskoj, gdje mu je sudija Kantona Bazel odredio pritvor.

 • Stvari koje su oduzete od osumnjičenih
  Stvari koje su oduzete od osumnjičenih Foto: MUP Srbije

- Nakon analize dokaza dostavljenih uz krivičnu prijavu i onih do kojih dođemo tokom istražnog postupka biće donesena tužilačka odluka o eventualnom ustupanju krivičnog gonjenja okrivljenih Letića i Čuturić - saopćili su iz beogradskog tužilaštva.

 • Izuzeti skupocjeni satovi
  Izuzeti skupocjeni satovi Foto: MUP Srbije

Evropska policijska agencija saopštila da je međunarodnom operacijom nazvanom "Familia" razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Južne Amerike u Evropu, a potom brodovima za Hong Kong i Makao. Hrvatski MUP koji je također uključen u istragu navodi da je akcija, koja je počela krajem 2017. bila dio šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, takozvanog Balkanskog kartela. Oni su također za krijumčarenja angažirali i stjuardese, a i ispituje se da li su pojedini piloti učestvovali u švercu.

 • Balkanski kartel imao posebno obilježena pakovanja
  Balkanski kartel imao posebno obilježena pakovanja Foto: MUP Srbije

U akciji su uz Hrvatsku, koja je koordinirala akcijom, učestvovala policija Srbije, Češke, Slovenije, Francuske, Italije i Hong Konga.

Od 16 uhapšenih, 11 ih je privedeno u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Švicarskoj, a pet osoba u Hong Kongu. Zaplijenjeno je 600 kilograma kokaina u Švaicarskoj i 421 u Hong Kongu.

 • Otkriven i štek s novcem
  Otkriven i štek s novcem Foto: MUP Srbije

U Hrvatskoj, Čekoj, Srbiji, Sloveniji i Švicarskoj zaplijenjeno je dva miliona eura u gotovini i skupocjeni predmeti u vrijednosti većoj od million eura, među kojima i visoko kvalitetni satovi i vozila.

Komentari

NA VRH