ŠOKANTNO

Dileri rasturaju drogu i u školskim dvorištima

Pojačali smo ophodnju, ali se ne možemo sami boriti, kaže Marić

Deseta osnovna u Mostaru: Kod škole prodavao drogue. Avaz

Piše: M. SMAJKIĆ/Avaz.ba

16.9.2019

Uz uobičajene probleme, početak školske godine roditeljima, ali i prosvjetarima donio je strah od dilera droge.

Nakon hapšenja Danijela P. (41) sredinom sedmice kod Desete osnovne škole u Mostaru, koji je kako je to policiji prijavljeno djeci prodavao drogu i koji je dolaskom policijske patrole progutao dvije prozirne vrećice u kojima se nalazila bijela praškasta tvar, oglasila su se zvona i za uzbunu u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Pojačan nadzor

- Odmah nakon tog slučaja pojačali smo policijsku ophodnju u blizini svih osnovnih i srednjih škola u Mostaru s ciljem sprečavanja prodaje i dristribucije alkohola i opijata, maloljetnim osobama. Također, s ciljem zlupotrebe narkotika pojačan je nadzor i na drugtim mjestima u saradnji sa Odjelom za posebne namjene - kazao nam je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK.

U policiji su se i ranije suočavali sa ovakvim slučajevima, ali, kako nam je kazao Marić, ne može se sama policija boriti protiv ovog najvećeg društvenog zla, već u cijelu priču moraju biti uključeni svi akteri.

Da stvar bude gora, u Mostaru, kao i su svim većim gradovima u BiH , nerijetko se, osim za konzumiranje, upravo, za dilanje droge vrbuju maloljetnici. Prema policijskim izvorima, unazad nekoliko godina obično su se u dvorištima srednjh škola razmijenjivali narkotici, a kao dileri su se uzimali srednjoškolci. Nažalost, ta priča se sada preselila do osnovaca, koji, najčešće nisu svjesni „posla kojeg obavljaju“, a mogućnost lake zarade čini im se itekako primamljiva.

Marić: Ne možemo sve sami. Avaz

Problem društva

Stoga, kako nam je kazao poznati psiholog Marko Romić, na oprezu, prvenstveno moraju biti roditelji. Uz njih u prevenciji narkomanije, naravno, bitnu ulogu, istakao je, imaju i nastavnici. Međutim, kako je naveo, to je i veliki javno-zdravstveni problem cijelog društva. 

- Situacija je jako zabirnjavajuća. Posebno, jer su na meti učenici završnih razreda osnovnih škola, koji uz to, što su, većinom, konzumenti duhana, sve češće uzimaju i pripravke od marihuane, ali i druge vrste droga, a koju i preprodaju do krajnjih korisnika. Bojim se da nam je sve, kada je riječ o sigurnosti djece, ispalo iz ruku - rekao nam je profesor Romić.

Marko Romić. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.