BIJELJINA

Mrtva glava zbog navijačkog grafita

Saslušani svjedoci koji su učestvovali u dogovorenoj tuči između navijača Crvene zvezde i Partizana 15. septembra prošle godine u Dvorovima

Privođenje navijača nakon tuče. Arhiva

Piše: LJ. LJUBOJEVIĆ/Avaz.ba

10.10.2019

U Okružnom sudu u Bijeljini nastavljeno je suđenje Marku Zariću Čupi (23) i Petru Bujinoviću (23), navijačima FK Crvene zvezde iz Bijeljine, koji su optuženi za ubistvo navijača FK Partizana Aleksandra Pantića u dogovorenoj tuči 15. septembra prošle godine.

 

Kratko trajalo


Nastradali Pantić pretučen je na parkingu ispred hotela „Sveti Stefan“ u Dvorovima kod Bijeljine.

Saslušani su Filip Rikanović i Stefan Stanišić, koji su u vrijeme ovog nemilog događaja bili maloljetni, te svjedoci Ognjen Jeremić, Dejan Lakić i Sreten Pavlović. Protiv njih se vodi postupak pred Osnovnim sudom u Bijeljini za učestvovanje u tuči u istom ovom događaju.

Filip Rikanović je u svom svjedočenju naveo da mu je optuženi Petar Bujinović udario šamar na  sportskom terenu iza Srednjoškolskog centra u Bijeljini zbog toga što je prešarao grafit koji je bio ispisan na fasadi škole.


Nastradali Aleksandar Pantić. Arhiva

- Tog dana navečer sam s navijačima Partizana sjedio u kafiću “Burence”. Tražili smo telefonom Petra Bujinovića, kružili smo automobilom po gradu i čekali da nam se javi. Završili smo u Dvorovima na parkingu, gdje je izbila tuča između dvije navijačke skupine. Nas, partizanovaca, bilo je 12, njih, zvjezdaša, tridesetak. Sve je kratko trajalo. Letjelo je kamenje okolo, flašice od soka, bačene su i baklje. Dobio sam udarac motkom po leđima i pobjegao sam s mjesta sukoba. Kasnije sam vidio Aleksandra Pantića i Borisa Kašikovića kako leže na parkingu. Policija je stigla u roku od pet minuta - ispričao je Rikanović, koji je potvrdio da su obje grupe bacale kamenje i koristile drvene palice.

Svjedok Stefan Stanišić je izjavio da su neki momci, navijači Zvezde, imali kapuljače na glavama kada su krenuli prema partizanovcima noseći motke u rukama, dok je svjedok Ognjen Jeremić rekao da je on bacio baklju na trotoar, izjavivši da je sukob trajao nepunu minutu.


U prvom redu


Svjedok Dejan Lakić izjavio je da je na parkingu vidio, kada je sukob počeo, Borisa Kašikovića kada je dobio udarac motkom po rukama.

- Vidio sam Bujinovića u prvoj grupi, a Marka Zarića sam vidio kasnije. Bio je dim okolo, većina je bila naoružana motkama. Marko Zarić je išao prema nama s motkom u rukama. Neki su imali kapuljače i fantomke. On nije imao fantomku. Za motku nisam siguran. Bilo je i metalnih predmeta i obostranog gađanja kamenicama -  izjavio je ovaj svjedok.

Suđenje se nastavlja 14. oktobra saslušanjem još šest svjedoka.


Reagiranje sudije

Advokat Dejan Bogdanović je upozorio tužioca i Sud da se i protiv svjedoka Ognjena Jeremića vodi sudski postupak za učestvovanje u tuči te da on ne bi trebao  svjedočiti u ovom predmetu. Sudija Mensur Đonlić, predsjednik Sudskog vijeća, u jednom trenutku upitao je advokata Bogdanovića: “Šta si ti, Mesija? Ne možeš sve braniti.”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.