ZLOČIN Ko policiju i tužilaštvo odvlači od ubice Lane Bijedić

Vidoviti Milan pod lupom istražitelja

Osoba pod pseudonimom Vidoviti Milan iznijela niz lažnih informacija koje su istražitelji morali provjeravati dok se ubica nalazi na slobodi

M. Smajkić/Avaz.ba

Policija na mjestu gdje je pronađeno tijelo nesretne djevojke

Foto: Avaz


Već 15 dana traje istraga o svirepom ubistvu Lane Bijedić (19) iz Mostara, a u MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona nisu došli do konkretnog traga da bi rasvijetlili ovaj zločin koji je potresao region.

Prate komentare

Iz policije stižu uvjerenja da se danonoćno radi na ovom slučaju te da istražitelji praktično nemaju predaha. Tokom vikenda ponovo su satima češljali mjesto gdje je tijelo pronađeno u nadi da su nešto propustili. Također, pomno se prate komentari koji se objavljuju na portalima i društvenim mrežama.

Izvjesni Vidoviti Milan, čiji je komentar otišao dotle da je „opisao“ ubicu, ali i dao svojevrstan prikaz zločina, prema našim policijskim izvorima, nema veze s realnošću te je proizvod mašte neodgovornog pojedinca. Tvrdnje koje su iznesene u tom komentaru  istražitelji su provjerili, a teorija Vidovitog o tome da je ribar vidio ubicu dan poslije ubistva na licu mjesta pala je u vodu, s obzirom na to da su ga automatski morali vidjeti i policajci koji su danima osiguravali i pretresali taj lokalitet. Policija navodno nije mogla ući u trag osobi koja se krije iza pseudonima, ali se na tome intenzivno radi.

Istražitelji iznova saslušavaju sve svjedoke, a iskaz će ponovo dati i ribar koji je pronašao tijelo.

Analiza tragova

Također, ponovo se pregledavaju snimci koji su izuzeti s brojnih objekata na području Čapljine i Mostara, a istražitelji se nadaju da će im od koristi biti rezultati vještačenja tragova izuzetih s tijela nesretne djevojke, njenih bilješki, laptopa i mobitela. Prema dosadašnjim pokazateljima, istražitelji su sve uvjereniji da djevojka nije ubijena na mjestu gdje je njeno tijelo pronađeno. Također, sve je izglednije da osoba u čijim su automobilima, Fiat i BMW, traženi tragovi krvi ne može biti povezana s ovim zločinom.

- Moramo biti strpljivi, jer nijedan zločin nije savršen - kazao nam je naš izvor blizak istrazi.

Uskoro saslušanje majke

U  policiji i tužilaštvu pod čijim se nadzorom vodi istraga nadaju se da će uskoro Lanina majka Nina Bijedić, dekanesa Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, biti sposobna dati svoj iskaz.

Ona se, trenutno, nalazi na bolovanju i kod svoje je majke u Beogradu.

Više o temi Lana Bijedić

ZAUSTAVITI ZLOČINE NAD DJECOM
LANA, TIJANA, ALEKSA... - ubistva koja mijenjaju zakone
NA VRH

Podijeli članak na