SLUČAJ BETINE SIGNER

Sud u Zvorniku u septembru raspisao međunarodnu potjernicu za Slavojkom Marinković

Iz Osnovnog suda u Zvorniku saopćeno je za “Avaz” da je Slavojki, prema presudi Kantonalnog suda u Tuzli, povećana kazna zatvora sa 18 mjeseci na dvije godine

Slavojka osuđena za pritvaranje Betine. Avaz

Piše: B. C. / Avaz.ba

1.11.2019

Iz Osnovnog suda u Zvorniku za “Avaz” je saopćeno da je ovaj sud izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Slavojkom Marinković, koja je osuđena zbog protupravnog lišenja slobode Njemice Betine Signer od 2005. do 2012. godine na imanju u selu Karavlasi kod Kalesije.




Povećana kazna

Naredba je izdata 26. septembra ove godine nakon što se osuđena Slavojka Marinković iz mjesta Caparde kod Osmaka nije javila na izdržavanje kazne.

- Slavojka Marinković upućena je na izdržavanje kazne prema presudi Kantonalnog suda u Tuzli, kojom je presuda Općinskog suda u Kalesiji izmijenjena u pogledu krivičnopravne sankcije, i to na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od dvije godine. Kako se osuđena nije javila na izdržavanje kazne zatvora u određeno vrijeme, raspisana je potjernica, a zatim i međunarodna potjernica- navodi se u saopćenju Osnovnog suda u Zvorniku, koje potpisuje sekretar Čedo Jović.



 

Otišli iz sela

Nakon što je 2012. otkriven jezivi slučaj modernog robovlasništava, Slavojkin suprug priznao je 2013. krivicu i osuđen je na dvije godine zatvora zbog sedmogodišnjeg držanja u pritvoru i okrutnog ponašanja prema njemačkoj državljanki Betini Signer.

Predmet je tada razdvojen u odnosu na njegovu suprugu Slavojku, kojoj je suđenje trajalo i 2015. godine, nakon čega je u Kalesiji osuđena na 18 mjeseci zatvora.

Slavojka se u tom periodu branila sa slobode, a već 2016. ona i suprug su napustili selo Karavlahe.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.