TUŽILAŠTVO HNK Završena istraga u predmetu “Orka”

Optužena banda koja je raznosila bankomate

Grupa od 12 optuženih tereti se za organizirani kriminal, teške krađe, razbojništva, prikrivanje dokaza te posjedovanje oružja i eksploziva, a mnogi od njih već su u zatvoru

M. Smajkić

Privođenje jednog od osumnjičenih

Foto: Avaz


Više od dva mjeseca od spektakularne akcije „Orka“, koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije pod nadzorom Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, u ovoj pravosudnoj instituciji su, kako saznajemo, podigli optužnicu kojom je obuhvaćeno 12 osoba, a koja je jučer potvrđena.

Vođa grupe

Njih osam, potvrđeno je za naš list, terete se za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s razbojništvom i teškim krađama.

To su Rahman Begluk (32), koji je označen kao vođa grupe, Alen Begluk (35), Jozo Markić (36), Zoran Mikulić (47), Haris Zuko (29), Radislav Gavrić (39), Mugdim Omanović (35) i Enis Mandal (35).

  • U akciji angažirani pripadnici specijalne jedinice

    U akciji angažirani pripadnici specijalne jedinice

    Foto: Avaz


Uz njih, još četiri osobe, N. Č., F. P., S. Ć. i N. L., obuhvaćene su optužnicom, ali za krivična djela prikrivanja, pomaganja i neovlaštenog držanja oružja.

Krali pet godina

Prema optužnici, terete se da su kao organizirana grupa u posljednjih pet godina na širem području Federacije BiH počinili više od 20 krivičnih djela, a riječ je o razbojništvima i teškim krađama. Kada je riječ o počinjenim krivičnim djelima,  to su pljačke bankomata u tržnim centrima „Bingo“, „Robot“ i „Namex“, i to upotrebom plina i eksploziva.

Pronađen novac

 „Orka“ je  bila  najuspješnija akciji FUP-a ove godine.

Tokom pretresa na 14 lokacija, 13 na području Federacije BiH i jedne u Istočnom Sarajevu, pronađene su veće količine novca koje potječu  iz izvršenja ovih krivičnih djela, 15 kilograma eksploziva, podesna sredstva i tehnička aparatura.

Više o:

FUP Orka Mostar
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na