ATINA Dobro poznati rukopis

Škaljarce likvidirali plaćenici iz Meksika, koji ubijaju nemilosrdno pred djecom

Avaz.ba
23.01.2020 23:14

Brutalne likvidacije u Atini

Foto: Agencije

Ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, navodno pripadnika "škaljarskog klana" 19. januara u restoranu "Voskopula" nedaleko od Atine, digao je na noge sigurnosne strukture u Grčkoj.

Prema pisanju tamošnjih medija, uskoro će u Srbiju doputovati predstavnici grčke policije, kako bi sa kolegama u Beogradu razgovarali na temu ove surove likvidacije pred ženama i djecom dvojice Crnogoraca, prenosi Kurir.rs.

U grčkoj policiji, kako list navodi, smatraju da je neophodna bliža saradnja sa MUP Srbije, kako bi se stalo na put ovakvim obračunima. Ono na šta se stavlja akcenat u cijelom slučaju jeste da se utvrdi da li su se Dedović i Stamatović u Grčkoj skrivali ili su odlučili da svoja "poslovanja" prebace u ovu zemlju

Grčki mediji objavili su u srijedu i fotografije na kojima se vide četvorica muškaraca, obučena u crno, kako dolaze do restorana, kao i kako se nekoliko minuta kasnije udaljavaju. Sumnja se da je riječ o napadačima na Dedovića i Stamatovića, pošto su prema riječima očevidaca u restoran ušla upravo četvorica maskiranih muškaraca. Kamere u samom restoranu tada nisu radile, ali su u funkciji bile one na okolnim zgradama.

Ono što sve najviše zabrinjava jeste način na koji su ubijena dvojica Crnogoraca, na javnom mjestu, u prostoriji punoj ljudi, pred članovima porodice. Po sličnom scenariju, samo nekoliko dana ranije na Bežanijskoj kosi u Beogradu, ispred troje male djece u kolima je ubijen Marko Vuković. Ovog Kotoranina, koji je dugo vremena bio pomorac, mediji su dovodili u vezu sa trgovinom narkoticima, ali policija ga nije imala u evidenciji i, navodno, nije pripadao ni "kavačkom", niti "škaljarskom" klanu, koji su u višegodišnjem sukobu.

  • Brutalni obračni mafije
    Brutalni obračni mafije Foto: Kurir.rs

Kriminolog Zlatko Nikolić objašnjava da je "isti rukopis" ubistava u Atini i na Bežanijskoj kosi:

- Način na koji su te likvidacije obavljene ukazuje da je očigledno riječ o istom nalogodavcu, a možda je ista i ekipa koja ih je izvršila i koja radi tako da ne poštuje ono što se nekada zvalo "kodeks kriminalaca". U Meksiku i Južnoj Americi takvih obračuna imate koliko hoćete, a oni koji sa njima sarađuju i odakle kupuju drogu, očigledno su preuzeli i ovakav način likvidacija. Važni su samo novac i roba. To je sveto i na prvom mjestu, a ubistva žena, djece, prolaznika, sve je to kolateralna šteta. Ništa lično, kako oni to smatraju, već dio posla, koji se malo iskomplikovao.

Mediji spekuliraju da su škaljarce ubili upravo meksički plaćenici. Kao mogući izvršioci najčešće se pominju ljudi iz suparničkog "kavačkog klana", a ne isključuje se ni mogućnost da je to naručio neko mnogo jači od "kavčana".

Profesor psihologije kriminala Dobrivoje Radovanović kaže da su se početkom devedesetih ubistva u Srbiji obavljala tako da nema kolateralne štete:

- Žrtve nisu ubijane u prisustvu drugih osoba. Paralelno sa razvojem narko-kriminala to se promijenilo, pa su počele likvidacije u prisustvu djevojaka, prijatelja, postavljane su bombe ispod automobila usred dana, kad ima prolaznika. Sad je eskaliralo i ubijaju se nemilosrdno i u prisustvu članova porodice i iz automatskog oružja, što znači da ne vode računa da li će biti i drugih žrtava. Međutim, postoji zadnja crta profesionalizma, ako se tako može reći, a to je što su "precizni" i uglavnom ne povrijede ljude u okolini.

  • Dvojac likvidiran u Atini
    Dvojac likvidiran u Atini Foto: Screenshot

Radovanović navodi da je sam način likvidacija bezobziran i može se govoriti o novom stilu egzekutora koji su angažirani, jer mafijaški bosovi ne ubijaju lično. U kom pravcu sve to ide, u budućnosti se mogu očekivati i likvidacije članova porodice. I nije tu u pitanju samo čist posao i mafijaška likvidacija, ima tu i etničkih karakteristika ovog područja, mržnje i osvete sa primjesama krvne - smatra Radovanović.

Crnogorski mediji navode da je šestogodišnji rat klanova, započet zbog trgovine narkoticima, postao regionalni problem, jer njihove sigurnosne službe nisu uradile skoro ništa da spriječe sukobe kriminalnih grupa. Tamošnji stručnjaci za oblast kriminala navode da se poligon za obračune u dobroj mjeri preselio u evropske metropole, ali da za to nije zaslužna policija, već pretpostavka članova klanova da će tamo biti sigurniji.

Grčki istražni organi su početkom decembra 2017. godine u ljetovalištu Varkizi uhapsili srpskog državljanina Martina Matijaševića, zbog sumnje da je dio lanca organizirane kriminalne grupe koja je narkoticima snabdijevala poznate osobe u Atini. Pored Matijaševića, istragu su ubrzo poveli i protiv Jovana Vukotića, ali i jednog slovenačkog državljanina. Nakon pretresa luksuzne vile u kojoj je uhapšen Matijašević, pronađeno je 135 kilograma kokaina, čija se vrijednost, kako je objavljeno, na crnom tržištu procjenjuje na oko pet miliona eura.

Droga je, navodno, u grčku prijestonicu dopremana iz zemalja Južne Amerike. Distribuirana je po noćnim klubovima, ali i po kućama, naročito u vrijeme žurki i proslava bogataša.

Grci su u decembru 2018. našem Tužilaštvu za organizirani kriminal podnijeli zahtjev da oni preuzmu krivično gonjenje Vukotića, što TOK nije prihvatio.

Komentari

NA VRH