RIBNIK Uroš Šuvira uhapšen zbog ubistva Zdravka Bosančića

Čoban ubio gazdu zbog rakije!?

Motiv za ubistvo je svađa oko alkohola. Šuvira već bio u zatvoru zbog ubistva

O. Matavulj

Šuvira snimljen 2008. godine tokom suđenja za ubistvo

Foto: Arhiva Avaza


Čoban Uroš Šuvira (38) iz Sijekovca kod Bosanskog Broda uhapšen je zbog sumnje da je ubio svog gazdu Zdravka Bosančića (87) u selu Gornje Ratkovo kod Ribnika.

Dvije verzije

Zločin se dogodio jučer oko 3.30 sati u Bosančićevoj kući u Gornjem Ratkovu. Prema nezvaničnim informacijama, zločinu je prethodila svađa između čobana i gazde zbog rakije.

Navodno je Šuvira tražio od gazde da mu da rakiju, što je on odbio.

Došlo je do naguravanja i tuče i, prema jednoj verziji priče, čoban je snažno odgurno Bosančića, koji je, navodno, pao i udario glavom od sto te preminuo.

Prema drugoj verziji, čoban je pretukao gazdu i nanio mu teške povrede glave, usljed kojih je preminuo.

  • Šuvira ranije osuđivan

    Šuvira ranije osuđivan

    Foto: Arhiva Avaza


Povrede glave

Mještani Gornjeg Ratkova u šoku kažu da je Bosančić bio dobar domaćin, koji se bavio poljoprivredom i stočarstvom. Pričaju da je godinama u penziji, koju je zaradio radeći u lokalnoj školi.

- Zdravko je dobar i fin čovjek. Živio je sam, ali su ga redovno obilazili sin i njegova porodica. Oni imaju veliko stado ovaca i zapošljavali su čobane, koji su se uvijek vrzmali oko imanja - kažu mještani.

Odležao osam godina

Osumnjičeni čoban Uroš Šuvira već je odležao kaznu od osam godina zatvora zbog ubistva komšije Muharema Beširevića (75) u Sijekovcu. Zločin se dogodio u julu 2007. U presudi se navodilo da je Šuvira u noćnim satima ušao u kuću žrtve i vikao mu da se “kloni njegove majke”. Došlo je do tuče, u kojoj je brutalno pretukao Beširevića.

Dugovječna porodica

Porodica ubijenog Zdravka Bosančića  našla se u žiži interesiranja javnosti u maju 2018., kad im je grom ubio stado od 89 ovaca. U medijima su se spominjali i kao jedna od najstarijih porodica u općini Ribnik, čiji su članovi bili dugovječni, a neki su poživjeli i više od 100 godina.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na