KRIMINAL

Kriptovani telefoni Crnogoraca ubijenih u Atini vode do evropskih narkobosova

Dedović i Stamatović ubijeni su 19. januara dok su bili na večeri sa suprugama i djecom

Zločin se dogodio 19. januara. Arhiv

Avaz.ba / Blic.rs

4.2.2020

U istrazi o ubistvu vođa „škaljarskog klana“ Igora Dedovića (43) i Stevana Stamatovića (43) grčka policija pokušava otključati njihove telefone da bi utvrdila s kim su dogovorili šverc kokaina, kao i jesu li veliki tovari stizali u luku Pirej. 

Dedović i Stamatović ubijeni su 19. januara dok su bili na večeri sa suprugama i djecom, kada su četvorica egzekutora u njih sasula nekoliko desetina hitaca i pobjegla. Kod obojice su nađeni kriptovani telefoni u kojima se krije tajna njihovog poslovanja.

Takvi telefoni imaju ugrađenu zaštitu od elektronskog prisluškivanja, a da bi razgovor bio zaštićen, oba korisnika moraju imati kriptovane telefone i da pri uspostavljanju veze međusobno razmijene kod za kodiranje razgovora.

Ovaj vid komunikacije već godinama je prisutan među kriminalcima u svijetu, pa time i na Balkanu, o čemu svjedoči i to da se u svim zapljenama opreme od članova organiziranih kriminalnih grupa obavezno oduzimaju i ovi aparati.


Ubijeni u restoranu. Agencije

Osim pokušaja otključavanja kriptovanih telefona, grčki istražitelji traže i posljednji stan u kojem su dvojica Crnogoraca boravila. U prijestonici Grčke krili su se duže od godinu, a ušli su koristeći hrvatske pasoše, izdate na imena umrlih. Ranije je, prilikom hapšenja organizirane kriminalne grupe u Hrvatskoj, koja je pasošima snabdijevala kriminalce s ovih prostora, objavljeno da je Dedović imao pasoš na ime Dragan Popović. Kuće u kojima su boravili iznajmljivali su putem web-stranica, a mediji na poluotoku Atika objavili su da su promijenili lični opis. Smršavili su, pustili brade, a Stamatović i kosu. Iz predostrožnosti nikuda nisu išli vozilom, već uvijek taksijem. Međutim, imali su jednu naviku - odlazak barem dva puta sedmično u restoran u kojem su na kraju i likvidirani. Tu su se sastajali s trojicom Srba, koji kobne noći nisu bili s njima. I uvijek su sjedili za istim stolom, u uzvišenom dijelu restorana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.