RJEŠENJE

Osumnjičeni za pedofiliju pušteni na slobodu

V. S. i N. K. iz Lopara se sudi za krivično djelo obljube nad djetetom mlađim od 15 godina

Okružni sud u Bijeljini. Arhiv

Piše: Lj.Lj. / Avaz.ba

2.4.2020

Okružni sud u Bijeljini donio je rješenje o puštanju iz pritvora optuženih V. S. i N. K. iz Lopara, kojima se sudi za krivično djelo obljube nad djetetom mlađim od petnaest godina, u sticaju s krivičnim djelom upoznavanja djece sa pornografijom.

Pred Okružnim sudom u Bijeljini već nekoliko mjeseci traje sudski postupak protiv V. S. i N. K. iz Lopara i glavni pretres je u završnoj fazi. Optuženi su se nalazili u pritvoru od početka istrage, a pritvor im je produžen nakon potvrđivanja optužnice 18. septembra 2019. godine da bi nakon toga, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, bio produžavan svaka dva mjeseca.



Okružni sud u Bijeljini. Arhiv

Pritvor im je posljednji put produžen 19. marta 2020., a ukinut je novim rješenjem, na osnovu odluke Vrhovnog suda RS, kojem se branilac jednog od optuženih žalio.

Vrhovni sud RS je rješenjem od 27. marta 2020. ukinuo rješenje Okružnog suda u Bijeljini o produženju pritvora i vratio predmet na ponovno razmatranje, nakon čega je Vijeće Okružnog suda u Bijeljini odlučilo da optužene pusti na slobodu.

Sudovi uključeni u ovaj postupak, kako se navodi u rješenju Okružnog suda u Bijeljini, smatraju da puštanjem na slobodu optuženih nema stvarne prijetnje za narušavanje javnog reda i mira i drugih razloga zbog kojih bi optuženi ostali u pritvoru. Jedan od sudskih argumenata je i to što je žrtva obljube izmještena iz sredine u kojoj su djela počinjena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.