SABRAĆAJ

Mapa najopasnijih puteva u BiH

Najviše nesreća zabilježeno u kantonu Sarajevo

Mapa najopasnijih cesta. Arhiva

Avaz.ba

28.4.2020

Na bosanskohercegovačkim cestama u protekloj godini dogodilo se  34.519 saobraćajnih nesreća od kojih je zabilježeno 7.256 sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 27.263 saobraćajnih nesreća sa materijalnom štetom, saopštili su iz BIHAMK-a u posljednjem izvještaju.

U saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini život je izgubila 261 osoba, dok je 10.291 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.

Najveći broj saobraćajnih nesreća na području Federacije BiH u 2019. godini dogodio se na području Kantona Sarajevo, sa procentualnim učešćem od oko 38,43 posto, zatim slijede Tuzlanski kanton sa procentualnim učešćem od oko 13 posto, Zeničko-Dobojski kanton sa procentualnim učešćem od 12,45 posto, Srednjobosanski kanton sa procentualnim učešćem od 11,5 posto.


Mapa najopasnijh puteva. BIHAMK

Na slici ispod prikazan je broj poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama po entitetima/distriktu, kao i kantonima u Federaciji BiH.

Veliki broj saobraćajnih nesreća na našim cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nesreća, slijede saobraćajne nesreće nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nesreće koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne signalizacije, nepovoljne

uslove na putu itd. Među pogreškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila.

Najveći broj saobraćajnih nesreća zabilježen je na ulicama u naselju (32,68%), a zatim na magistralnim putevima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.