GACKO

Mostarski lovac bi ostao živ da je bio bliže gradu?

Iskrvarenje Almira Masleše nije nastupilo za deset do petnaest minuta, već je ono trajalo možda i sat

Tragično okončan lov. Ilustracija

Avaz.ba

13.5.2020

Almir Masleša (33), lovac iz Mostara kojeg je iz nehata ubio prijatelj M. Habul u lovu, u gatačkim šumama nedaleko od sela Kula Fazlagića, ostao bi živ da je bio bliže medicinskoj ustanovi, jer je preminuo usljed iskrvarenja. 

To je pokazao obdukcioni nalaz koji je urađen tri dana nakon nesreće. Njegovo tijelo, naime, prethodno je moralo da se testira na koronavirus i dalo negativne rezultate.

- Očigledno je da je puška opalila nehotice, jer je metak koji je prostrijelio grudni koš, išao bočno, upravo onako kako se može desiti samo iz nehata, iz neposredne blizine, a da pri tome metak nije oštetio srce, već je samo došlo do iskrvarenja - saopćio je dr. Dražen Damjanjuk, specijalista u Zavodu za sudsku medicinu Trebinje.


Nesreća se dogodila u subotu. Ilustracija

Damjanjuk kaže da iskrvarenje nije nastupilo za deset do petnaest minuta, već je ono trajalo možda i sat vremena, tako da je bilo uslova da se brže djeluje. Nesretni lovac bi bio spašen, što se, kako dodaje, u principu i ne dešava, jer, kada su u pitanju greške iz lova, one se, upravo zbog udaljenosti i nepristupačnosti terena, najskuplje plaćaju.

- Ovo je, u posljednjih sedam godina, šesti smrtni slučaj lovaca koji smo obradili u našem Zavodu i svaki put je utvrđno ubistvo iz nehata, odnosno, nesretni slučaj počinjen iz vatrenog oružja - navodi doktor Damjanjuk.

Kod nesretnog lovca je, po kanalu rane, utvrđeno da je u pitanju nesretni slučaj, jer ga je pogodio prijatelj, koji je bio pored njega, skidajući pušku s ramena i pogodio ga u desno rame, odakle je metak prošao kroz grudni koš.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.