HRVATSKA

Pala narkobanda u Splitu, nosili su posebne maske

Sumnja se da su počinili više vrsta krivičnih djela - krvni delikt, tj. planiranje ubistva, općeopasna radnja, tj. podmetanje požara u dva lokala i zloupotreba opojnih droga, tj. šverc opijata u Hrvatsku

Silikonske maske toliko realne da mogu zavarati istražitelje. Policija

Avaz.ba / Index.hr

23.5.2020

Nakon 14 mjeseci policijske istrage, na području Splita uhapšeno je sedam članova zločinačkog udruženja.

Sumnja se da su počinili više vrsta krivičnih djela - krvni delikt, tj. planiranje ubistva, općeopasna radnja, tj. podmetanje požara u dva lokala i zloupotreba opojnih droga, tj. šverc opijata u Hrvatsku.

Za sva navedena krivična djela se navodi da su ih počinili članovi zločinačke grupe, na čijem je čelu 31-godišnji Dean Majstorović zvani Điđi, poznat po tome što je preživio dva atentata. Ostali osumnjičeni su: Luka Buzdovačić (35) zvani Sken, Jerko Malvasija (34) zvani Jere, Ivan Šunjić (30), Hrvoje Miljak (32) zvani Castro, Dino Stojanović (38), svi iz Splita. Najmlađi osumnjičeni, 28-godišnjak je još nedostupan policiji.

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba (1986., 1992., 1985., 1986., 1990., 1988., 1982.) zbog sumnje da su počinili kaznena djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni (1986.) u periodu od jula 2019. do maja  2020. na području Hrvatske organizirao i vodio zločinačko udruženje, odnosno povezao u zajedničko djelovanje drugoosumnjičenog (1992.), trećeosumnjičenog (1985.) i četvrtoosumnjičenog (1986.), razradio plan i svakom od njih podijelio zadatke s ciljem usmrćenja 33-godišnjeg hrvatskog državljanina, a zbog potraživanja novčanog duga koji je navedeni 33-godišnjak imao prema njemu u iznosu od više stotina hiljada eura, a nastalog zbog krijumčarenja i preprodaje droge.

Nadalje je utvrđeno da su prvo, drugo, treće, četvrto, peto i šestoosumnjičeni radi zastrašivanja osoba bliskih oštećenom 33-godišnjaku i s njim povezanih osoba, podmetanjem požara u ugostiteljskim objektima koji su se nalazili u sklopu stambenih objekata i na taj način počinili krivično djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja.



Detalj prilikom hapšenja. Policija

Također, prvo, drugo, treće, četvrto i sedmoosumnjičeni (1982.) se sumnjiče da su u cilju kontinuirane nabavke, krijumčarenja i daljnje preprodaje droga kokain, heroin i marihuana s području država Južne Amerike i Evropske unije u Republiku Hrvatsku poduzeli radnje radi počinjenja kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja, a prvoosumnjičeni i za posredovanje u prodaji droge.

Nadalje, u sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage osoba, domova i drugih prostorija, pretrage vozila koje koriste osumnjičenici te je tom prilikom pronađeno više komada vatrenog oružja (od čega jedno vatreno oružje s prigušivačem) s više pripadajućih spremnika, više od 150 komada različitog pištoljskog streljiva, veći broj mobilnih aparata s pripadajućim SIM karticama, više komada prijenosnih računala, više bankovnih kartica, više ugovora o kupoprodaji nekretnina, više univerzalnih naloga o izvršenim uplatama i isplatama novca, više pisanih zapisa s raznim šiframa i kodovima za pristup računima, vaga za precizno mjerenje, manje količine kokaina, heroina i marihuane te silikonska maska.

Penzionisani sudski vještak za forenziku Vojin Maštruko komentirao je za RTL kako su silikonske maske toliko realne da mogu zavarati istražitelje.

- Osim toga, ono što u svakodnevnoj praksi susrećemo su loše kamere s lošom rezolucijom što predstavlja nepremostivu prepreku prilikom identifikacije. Čak i ako uopće nisu maskirani - govori Maštruko.


Pronađeno i oružje s prigušivačem. Index.hr

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni (1986.) počinio sam kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, a sedmoosumnjičeni (1982.) kazneno djelo Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Splitu podnesena je krivična prijava protiv svih sedam osumnjičenih.

Dvojica se od ranije nalaze u istražnom zatvoru, dok je jedan trenutno nedostupan policijskim organima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.