NAŠA TEMA

Bicikl više nije siguran ni u kući

Samo u proteklih mjesec zabilježeno 36 slučajeva u Sarajevu

Učestale krađe bicikala: Rasvijetljeno 14 slučajeva. Ilustracija

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

26.5.2020

Kradljivci u Sarajevu u doba korone te s dolaskom proljeća okrenuli su se novom „pos lu“ - krađama bicikala. U vrijeme kada su kafane, teretane i drugi sportski objekti bili zatvoreni, građani su jedinu razonodu i utjehu, ali i fizičku aktivnost vidjeli u vožnji bicikla. Gotovo sinhronizirano porasla je i potražnja za biciklima, što su prepoznali i kradljivci, koji su vrlo brzo krenuli u pljačkaške pohode.

Kradu i djevojke

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) za „Avaz“ je potvrđeno da je samo u proteklih mjesec ukradeno čak 36 bicikala u bh. prijestonici. Nezvanične informacije s terena govore da je spomenuta cifra daleko viša, jer mnogi vlasnici ne prijave krađu, pogotovo ako je riječ o jeftinijem biciklu.

S druge strane, ima i onih koji ne polažu nade da će počinioci biti identificirani, locirani i uhapšeni, odnosno da će im bicikl biti vraćen, pa odlučuju pravdu uzeti u svoje ruke. 

Učestale krađe bicikala. Ilustracija

Tako mnoge Sarajlije na društvenim mrežama i grupama objavljuju fotografije ukradenih bicikala u nadi da će ih neko prepoznati. Da bicikli nisu više sigurni ni u kući, pokazao je i primjer serijskog kradljivca Edisa Joldića, koji je pao 5. maja. Za njim je bila raspisana potjernica jer je počinio više krađa u Sarajevu. Specijalnost mu je bila krađa bicikala, a nije ga zaustavilo ni to ako su u zaključanim prostorijama, jer je provaljivao i u podrume.

Dosta slučajeva

Izvor blizak policiji kazao nam je da se radi o unosnim nelegalnim poslovima, jer pojedini bicikli dostižu vrijednost i višu od 5.000 KM. Za isti novac, recimo, možete kupiti solidno vozilo u Sarajevu. U „posao“ su krenule čak i djevojke, pa je tako 13. maja uhapšena 29-godišnja A. H. iz Sarajeva, nakon što je ispred stana u ulici Hamdije Kreševljakovića u centru Sarajeva ukrala bicikl. Iz MUP-a KS opet naglašavaju da je od 36 slučajeva krađe bicikala u proteklih mjesec 14 rasvijetljeno.

- U toku kriminalističkih obrada pronađena su četiri bicikla koja su vraćena vlasnicima. Protiv izvršioca će biti podneseni službeni izvještaji Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog sumnje da su počinili krivično djelo krađa - kažu iz MUP-a KS

Banda iz BiH harala Austrijom

Bicikla se ne kradu samo u našoj zemlji. Policija u Austriji prošle godine stala je ukraj bandi iz Bosne i Hercegovine koja je provaljivala u podrume i uglavnom krala bicikle koji su kasnije preprodavani u Banjoj Luci.

Dvojica državljana BiH (19 i 24) su od ljeta 2017. izvršili provale u najmanje 64 zgrade na području Gornje Austrije. Ukrali su bicikla u vrijednosti od 162.000 eura. Banda je funkcionirala na način da su dvojica provalnika robu dostavljala trećem članu bande, vlasniku trgovine biciklima u Banjoj Luci, koji je bicikla preprodavao dalje.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.