PREDMET ORKA

Rahman Begluk osuđen na sedam godina zatvora

Na optuženičkim klupama od 12 članova ostali Jozo Markić, Alen Begluk i Enis Mandal

S posljednjeg ročišta u premetu „Orka“. Avaz

Piše: M. Sm. /Avaz.ba

18.8.2020

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru kojim je predsjedavala Majna Lovrić jučer je donijelo rješenje kojim je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je Rahman Begluk (32) sklopio s Tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona početkom mjeseca.

Begluku je, kao prvooptuženom u predmetu poznatom kao „Orka“, zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina.

Također, oduzet mu je novac u iznosu od 65.000 KM, koji je pronađen prilikom pretresa prostorija koje je koristio.


Suđenje za organizirani kriminal i razbojništva. Avaz

Begluk je označen kao vođa grupe koja je od 2014. do septembra 2019. godine harala Hercegovinom, odnosno, optužnicom su terećeni da su u tom periodu počinili više od 20 razbojništva i teških krađa na području Hercegovine, ali i u Kantonu Sarajevo.

Optužnicom je bilo obuhvaćeno 12 osoba, a u međuvremenu se njih osam nagodilo s Tužilaštvom. Rahman Begluk je deveti kojem je izrečena kazna nakon nagodbe s Tužilaštvom HNK.

On se, inače, nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ-u Zenica zbog ranije počinjenih krivičnih djela.

Suđenje će biti nastavljeno 24. avgusta, a na optuženičkim klupama su ostali još Jozo Markić (36), Alen Begluk (35) i Enis Mandal (35).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.