BANJA LUKA

Odgođeno suđenje "prljavim inspektorima" Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan

Optuženu zabolila leđa

Nenad Grujić. O. Matavulj

Piše: O. Ma. / Avaz.ba

8.9.2020

Početak suđenja policijskim inspektorima Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan, optuženima za primanje mita u iznosu od 20.000 KM, odgođeno je za 1. oktobar jer se Florjanova nije pojavila na današnjem ročištu. 

Njen branilac, advokat Miljkan Pucar u sudu je rekao da ona ima zdravstvene tegobe. Kao dokaz je priložio printanu fotografiju nalaza i mišljenja jedne privatne ambulante iz Banje Luke, koji mu je optužena poslala viber porukom. U nalazu se navodi da Florjanova oseća slabost, bolove u leđima, ima povišenu temperaturu i otežano mokri.

Republički tužilac Goran Glamočanin se požalio da se radi o nalazu iz privatne ambulante i zatražio je da se angažuje vještak koji bi se očitovao o nalazima. Pucar je odgovorio da bi to bilo bespotrebno trošenje budžetskih sredstava.

- Nema potrebe da zbog jednog ročišta od toga pravimo predstavu - rekao je Pucar.

Sudija Branimir Jukić takođe je smatrao da nema potrebe za vještačenjem pa je početak suđenja odgodio za 1. oktobar.


Jelena Florjan. O. Matavulj

Tužilaštvo RS Grujića i Florjanovu tereti da su, radeći kao inspektori za privredni kriminalitet, u februaru ove godine od direktora Srednjoškolskog doma u Banjoj Luci Branislava Vidića zahtjevali novčani iznos od 30.000 maraka.

- Grujić je 18. feburara od Vidića primio 20.000 KM da u okviru svojih službenih ovlašćenja izvrše radnju koju ne bi smeli izvršiti, a nakon što su duže vrijeme preduzimali radnje po anonimnoj krivičnoj prijavi protiv njega. Ostatak novčanog iznosa od 10.000 KM osumnjičenima je trebao biti predat nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu za direktora Srednjoškolskog doma - navodi se u optužnici.

Grujić je uhapšen nakon što je od Vidića primio mito u označenim novčanicama, a primopredaju je pratila policija. Tokom akcije Vidić je iskazao veliku hrabrost jer ne samo da je prijavio prljave inspektore, već je učestvovao u režiranoj predaji novca Grujiću, da bi odmah nakon toga u dogovoru sa istražiocima otišao u službene prostorije PU Banja Luka kako bi ga Florjanova saslušala u svojstvu osumnjičenog u istrazi koju su optuženi protiv njega vodili. Ona je tokom saslušanja i uhapšena nakon čega je pretresena i službena kancelarija koju su optuženi koristili u PU Banja Luka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.