UBISTVO IRME FORIĆ

Basarić opsjednut mraćnim silama, uvjeren da mu neko krade misli

Tim vještaka utvrdio da je Senad Basarić u vrijeme izvršenja ubistva bio smanjeno uračunljiv, ali ne toliko bitno da nije mogao shvatiti šta radi

Basarić na jednom od ranijih pretresa. Avaz

Piše: B. Cerić

16.11.2020

Senad Basarić optuženi za ubistvo Irme Foriću septembru 2019. godine, u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio je smanjeno utračunljiv ali ne toliko bitno da nije mogao upravljati svojim postupcima i shvatiti značaj onoga što radi, konstatirao je tim vještaka Psihijajtrijske bolnice Kantona Sarajevo koji su radili i prvo vještačenje, a nakon izvršenog posmatranja optuženog u bolnici.  

Tim je danas u nastavku suđenja u Kantonalnom sudu Sarajevo, utvrdio da kod Basarića postoji poremećaj ličnosti.


Mraćne sile i majka priroda

On što je intetesantno je i to što su vještaci Dževad Begić, Muhamed Ahmić i Elvedina Devović primjetili nakon posmatranja optuženog u oktobru ove godine da je kod njega došlo do ispoljavanja sumanute opsjednutosti mračnim silama i majkom prirodom. 

Vještaci su utvrdili da je teško da je u pitanju šizofrenija jer je riječ o osobi koja ima 60 godina, a bolest se javlja u adolescenciji. Međutim bilo je nedoumica kazao je Muhamed Ahmić jer je optuženi ispoljavao jake simptome šizofrenije kao što su halucinacije.

Džeavad Begić je pojasnio da ovih simptoma 2019. godine, neposredno nakon izvršenja krivičnog djela nije bilo, a da su se oni mogli pojaviti prije dva mjeseca kao posljedica trenutne situacije u kojoj se optuženi sada nalazi.

Pojašnjavajući kako to mraćne sile utiću na Basarića, vještaci su objasnili da je opsjednut time da mu neko drugi može ukrasti misli i kontrolisati ih.  



Nastradala Irma Forić. Facebook

Basarić se i vizuelno mnogo promijenio, te drugačije izgleda nego u momentu kada je prošle godine uhapšen.  

Inače, glavni pretres je danas vođen iznova zbog protoka vremena i bolesti jednog od članova vijeća, te je vijeće Kantonalnog suda bilo u izmijenjenom sastavu.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. novembar, kada će optužba i odbrana iznijeti završne riječi. 



Davio je i udarao daskom za meso

Senad Basarić se tereti da je u vremenskom periodu od 15. do 17. septembra 2019. godine u stanu u sarajevskoj općini Novi Grad Irmi Forić nanio teške, po život opasne tjelesne povrede, usljed kojih je i preminula. Optuženi je 17. septembra 2019. godine u jutarnjim satima napustio stan, a uhapsili su ga 19. septembra pripadnici MUP-a KS.  

U optužnici se navodi da je Basarić uhvatio Irmu za kosu, te joj glavu udarao o tvrdu podlogu. Već tada joj je nanio povrede opasne po život, ali se nije tu zaustavio, već ju je uhvatio za vrat i davio, dodatno joj nanijevši teške povrede. Na kraju ju je udarcima tupim, tvrdim predmetom (najvjerovatnije daskom za meso) izudarao u predjelu desnog uha. Sve to imalo je za posljedicu smrt Irme Forić, čije je tijelo prekrio narandžastim peškirom i napustio stan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.