UKINUTA PRESUDA

Optužen zbog ispaljivanja “zolje" na zgradu “Euroherca”

Aleksandar Radić bio osuđen na dvije godine zatvora

Piše: O. Matavulj

3.12.2020

Radić: negira optužbe. Arhiva

Okružni sud u Banjoj Luci ukinuo je presudu Aleksandru Radiću (44) iz Čelinca, nekadašnjem aktivisti SDS-a, kojom je bio osuđen na dvije godine zatvora zbog ispaljivanja "zolje" na zgradu "Euroherca" u Banjoj Luci.

Presuda je ukinuta nakon što je Okružni sud uvažio žalbu Radića i njegovog branioca i postupak je vraćen Osnovnom sudu u Banjoj Luci na novo suđenje.

Projektil probio prozor

Optužnica Radića tereti da je 30. marta 2018. godina u 23.40 sati u ulici Bulevar Srpske vojske ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača M80, tzv. zolje, koji je pogodio kancelariju "Euroherca" na devetom spratu zgrade.

Projektil je probio prozor i završio u plafonu kancelarije. Usljed eksplozije bojeve glave projektila izazvana je opasnost po život radnika osiguranja Dejana Drljače koji se u tom trenutku zatekao u prizemlju zgrade. Srećom, prošao je bez povreda, a na zgradi je prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od 29.129 maraka.

Nakon eksplozije, policija je u ulici Frana Supila pronašla odbačeni lanser "zolje". Na njemu su nađeni miješani DNK tragovi više osoba, čija se dominantna komponenta poklopila s DNK-om Radića, koji je uhapšen u oktobru 2018. godine neposredno pred opće izbore u BiH.


Duga kosa i brada

Tokom suđenja tužilaštvo je saslušalo svjedoke koji su ispričali da su u vrijeme eksplozije u blizini zgrade primijetili "punijeg" muškarca koji je nosio duguljasti predmet. Smatraju da to odgovara opisu optuženog, iako su svjedoci naveli da se radi o mlađem muškarcu s dugom kosom i bradom. Odbrana tvrdi da Radić nikada nije imao dugu kosu, niti bradu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.