NAŠA TEMA

Zašto mladi u BiH bježe od kuće

Osim što policija bespotrebno troši svoje resurse, koji su i onako osakaćeni u doba korone i migrantske krize, najteže je svakako roditeljima, koji imaju besane noći

Mladi sve češće bježe od kuće. Ilustracija

Piše: A. Kapo

10.12.2020

Tinejdžerke iz Bihaća Sajra Veladžić i Ema Tevšić, čiji je nestanak prijavljen 4. decembra, a koje su nakon dvodnevne „avanture“ pronađene na Autobuskoj stanici u Sarajevu, samo su jedan od mnobrojnih primjera omladine koja bez valjanog razloga odlazi iz svojih toplih domova i tako dižu bh. policijske agencije na noge, a svoje roditelje i najmilije bacaju u očaj. 


Lude godine

Osim što policija bespotrebno troši svoje resurse, koji su i onako "osakaćeni" u doba korone i migrantske krize, najteže je svakako roditeljima, koji imaju besane noći i proživljavaju najteže trenutke u životu. Mnogi stručnjaci kažu da omladina nije ni svjesna svojih postupaka, odnosno posljedica. Iako ne postoji neko adekvatno opravdanje, neki odgovori se mogu pronaći u činjenicu da radi o takozvanim „ludim godinama“.

Slobodan Nogo. Arhiv

Slobodan Nogo, ugledni neuropsihijatar, kazao je za "Avaz" da djeca i tinejdžeri imaju fazu u životu, gdje se zaljube i misle da mogu živjeti od ljubavi i da se može tako funkcionisati.

- Poslije nekoliko dana shvate da su pogriješili, da to nije život, da ne mogu opstati... Također, neki revolt se pojavi prema roditeljima ili žele privući pažnju. Nakon što odu od kuće, mnogi već nakon dva ili tri sata shvate da su pogriješili, ali neki pređu granice i idu mnogo dalje – kaže Nogo.

Nogo savjetuje svim roditeljima da provode više vremena s djecom.

Borba za egzistenciju

- Borba za egzistenciju dovodi do toga da roditelji ne mogu da pruže dovoljno vremena djeci. Neki se čak bave drugim stvarima, nebitnim, a ne bave se s djecom o kojoj trebaju voditi računa. Mislim da svaki roditelj može i mora izdvojiti makar deset minuta tokom dana, recimo da večera s djetetom pa da ga pita kako je bilo u školi, s kim se druže, šta radi u slobodno vrijeme... U svakom drugom slučaju, bojim se, roditelji ne upoznaju svoju djecu pa dolazi do ovakvih i sličnih pojava – zaključio je Nogo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.