TUŽILAŠTVO BIH

Zatražen pritvor za šest krijumčara migrantima uhapšenih u akciji "Lipa"

Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom sa područja Bihaća i okoline, ali i drugih krajeva BiH vršilo krijumčarenje ljudima

Privođenje uhapšenih. Tužilaštvo BiH

B. C.

11.12.2020

Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest osumnjičenih osoba i mjera zabrane za dvije osumnjičene osobe za krivično djelo organizirani kriminal, krijumčarenje ljudi, krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i pranje novca.  

- Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH, a mjere pritvora za 6 osumnjičenih osoba predložene su iz razloga opisanih članom 132. stav 1. tačka a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponovo počiniti krivično djelo., saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Mjere zabrane predložene su za dvije osobe, a uključuju zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja i oduzimanje ličnih dokumenata, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te javljanje u nadležnu policijsku stanicu.

Tužilaštvo BiH provodi istragu u predmetu kodnog naziva “Lipa”, koja je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba Prema informacijama do kojih je došao "Avaz", jedan od vođa kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem migranataje pakistanski državljanin.


Dovođenje uhapšenih u  prostorije Granične policijue BiH - Avaz
Prokrijumčarili više stotina migranata - Avaz
Zaplijenjene stvari - Avaz
Oduzeto oružje - Avaz
Privođenje osumnjičenih - Avaz

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji "Lipa" provedenoj na području Unsko-sanskog kantona, a pretresi i hapšenja su vršeni na više od 20 lokacija u USK.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom sa područja Bihaća i okoline, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovini 2020. godine, vršilo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afro-azijskih zemalja.

Zajedničkom operacijom Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu zadokumentirano je oko 30 organiziranik krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj ilegalnih migranata, najčešće u grupama od više desetaka, pa čak i preko stotine migranata.

Osumnjičeni su migrante uglavnom transportovali u blizinu kopnene ili riječne granice sa Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške, te im organizovali dalji transport, ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim krivičnim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne finansijske tokove te su počinili krivično djelo djelo pranja novca.

Prema informacijama do kojih je došao "Avaz", jedan od vođa kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem migranata je pakistanski državljanin.I ovaj slučaj još jednom govori u prilog činjenici da je upravo Pakistan vjerovatno najproblematičnija država kada je u pitanju sigurnosni problem ilegalnih migranata u našoj zemlji, o čemu je "Avaz" u više navrata pisao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.