BANJA LUKA

Podignuta optužnica protiv Jasmina i Ljube Seferovića zbog kupovine maloljetnice

Jasmin optužen za trgovinu djecom, dok se zajedno s ocem i Almasom S. tereti i za krivično djelo vanbračna zajednica s djetetom

Bekrija i Ljubo Seferović na suđenju u Sarajevu. Avaz

Piše: O. Matavulj

11.1.2021

Tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Jasmina Seferovića (21) i njegovog oca Ljube Seferovića (35) iz Sarajeva te Almase S. (38) iz Mostara zbog slučaja trgovine maloljetnicom L. S., koja je zatečena kako prosi u Banjoj Luci. 

Povrede i modrice

Jasmin se tereti za trgovinu djecom, dok je sve troje optuženo za krivično djelo vanbračne zajednice s djetetom. Majka maloljetnice zbog prodaje kćerke, a Ljubo zbog pomaganja u tom krivičnom djelu.

U prvoj tački optužnice navodi se da je Jasmin tokom 2018. godine preko Facebooka kontaktirao s tada 15-godišnjom L. S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banju Luku kako bi zasnovali vanbračnu zajednicu. Bez znanja majke, L. S. je otišla na noge mladoženji, što joj je zagorčalo život.

- Živjela je s Jasminom u iznajmljenoj kući koju su koristili brojni članovi porodice Seferović. Jasmin je L. S. ubrzo prisilio da prosi - navodi se u optužnici.

Pojašnjeno je da je morala prositi ispred tržnih centara u Banjoj Luci i Sarajevu. Prikupljeni novac morala je davati Jasminu, a kada ne skupi dovoljno, on bi je tukao, što, kako se navodi u optužnici, potvrđuju brojne povrede i modrice koje je imala.

- Primoravao ju je da prosi čak i kada je ostala trudna, ali i nakon što je u oktobru 2019. rodila kćerku. To je trajalo do 20. februara, kada ju je policija zatekla kako s bebom u naručju prosi na parkingu u Banjoj Luci - navodi se u optužnici.


Sigurna kuća

U cijeli slučaj uključen je banjalučki Centar za socijalni rad i djevojka je s bebom smještena u sigurnu kuću.

U drugoj tački optužnice navodi se da je Ljubo Seferović kontaktirao Almasu S., majku djevojčice, i ponudio joj novac kako bi dala pristanak na vanbračnu zajednicu njegovog sina Jasmina i njene kćerke L. S.

- Almasa je to prihvatila, iako je bila svjesna činjenice da njena kćerka nema navršenih 16 godina i da je socijalno i emotivno nezrela. Ljubo joj je 3. decembra 2018. godine preko ”Western Uniona" isplatio 1.900 KM, čime je ona iz koristoljublja omogućila nedozvoljenu vanbračnu zajednicu - navodi se u optužnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.