BIJELJINA

Rasvijetljena kompjuterska prevara: Državljanka Velike Britanije sa računa bh. firme podigla 20.000 KM

Ranije smo upozoravali privrednike da vode računa o svojim finansijskim transakcijama putem mejlova, kazao je Srđan Gajić, načelnik Sektora kriminalističke policije

Lj. Ljubojević

Detalj s konferencije za novinare

Foto: Lj. Ljubojević


Saradnja s Interpolom

- Ranije smo upozoravali privrednike da vode računa o svojim finansijskim transakcijama putem mejlova. Možemo istaći da smo u januaru ove godine rasvijetlili i podnijeli krivičnu prijavu, odnosno izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog krivičnog djela “kompjuterska prevara”, za krivično djelo koje je prijavljeno 8. novembra 2019. godine Policijskoj upravi Bijeljina.

Gajić je podsjetio da je ova policijska uprava krajem 2019. godine imala nekoliko prijava koje su se odnosile na kompromitovanje službenih mejlova firmi iz Bijeljine.

-Operativnim radom, te uz saradnju sa Interpolom i drugim organima gonjenja, na području Velike Britanije uspjeli smo rasvijetiliti jedno krivično djelo. Uz pomoć Interpola identifikovana je državljanka Velike Britanije iz Mančestera koja je sa računa bijeljinske firme podigla 20.000 KM”.

Zloupotreba položaja

Što se tiče ogromnog iznosa od 12,2 miliona KM, Gajić je pojasnio da je sa dva krivična djela načinjena ogromna finansijska šteta zloupotrebom ovlaštenja i službenog položaja, a radi se o revizorskom izvještaju u "Bobar" banci, nakon čega je evidentirana zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, čime su oštećeni povjerioci.

Što se tiče razbojništva u selu Brodac, koje je počinjeno u januaru ove godine, određenim metodama i operativnim radom bijeljinska policija je uspjela doći do izvršilaca tog krivičnog djela. Najveći doprinos, kako je istaknuto, dale su kamere koje su postavljene u okviru sistema nadzora na bijeljinskim ulicama. Utvrđeno je da su dvije uhapšene osobe iz Bijeljine i da su odranije poznate policiji.

NA VRH

Podijeli članak na