SUD BIH

Slučaj Memić: Pogledajte snimak s ročišta za produženje pritvora Dupovcu i Mutapu, policajac je novi svjedok

Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, između ostalog, jer još uvijek traje vještačenje mobilnih telefona, te da je došlo do proširenja istrage u odnosu na Hasana Dupovca

Borka Cerić

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište na kojem se raspravljalo o prijedlogu Tužilaštva BiH da se Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu produži pritvor za naredna tri mjeseca.

Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, između ostalog, jer još uvijek traje vještačenje mobilnih telefona, te da je došlo do proširenja istrage u odnosu na Hasana Dupovca.

Proširila se istraga

Naglasili su da je istraga se prošilira na više osoba. U narednom periodu će biti nove aktivnosti o kojima tužilac Ćazim Hasanspahić nije detaljisao.

Riječ je o opsežnoj istrazi koja uključuje veći broj lica. Ono što je danas istaknuo tužilac, to je da imaju novog svjedoka koji je policijski službenik.

Taj svjedok je saslušan 26. aprila. Radi se o policijskom službeniku O. V., koji je zatražio mjere zaštite i to je kako je rekao tužilac, već sedmi svjedok koji je zatražio mjere zaštite.

Citirao je izjavu svjedoka u kojoj je naveo da je Hasan Dupovac diktirao izvještaj o počinjenom krivičnom djelu saobraćajne nesreće iako su on i ostali policijski službenici došli do drugačijih činjenica.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da su se taj policijski službenik i njegove kolege hvatali za glavu, a na upit šta se događa dobili su odgovor „bolje je da šutite“.

Ovaj svjedok, kako je kazao tužilac, rekao je da je i ranije imao namjeru da da izjavu, ali nije bio siguran „jer je izgubio vjeru u pravosuđe“.

Boji se za dijete

- Bojao sam se za svoju egzistenciju i egzistenciju djeteta. Ali kada ste pokrenuli istragu dobio sam vjeru u vas u Tužilaštvo BiH i zato sam dao ovu izjavu – prezentirao je tužilac izjavu novog svjedoka.

Odbrane su se protivile zahtjevu i tražile da su Mutapu i Dupovcu izreknu mjere zabrane.

Branilac Hasana Dupovca, advokat Ermin Gačanović kazao je da je Dupovcu stalo da se utvrde pravi uzroci o smrti Dženana Memića i da on nema šta da krije jer je postupao s ciljem da se prikupe dokazi.

Obraćanje Dupovca

Sudskom vijeću kojem je predsjedavala sutkinja Minka Kreho obratio se i Hasan Dupovac

- Nisam poduzeo niti jednu radnju koja bi bila kršenje zakona, a koja bi i ličila na ono što mi se stavlja na teret. Postupao sam po nalogu tužilaštva i nadređenih- kazao je Dupovac ustvrdivši da mu je kao policijskom službeniku teško u pritvoru među osobama koje su uhapsile njegove kolege.

On je ukazao na tešku bolest svoie majke i supruge, te predao njihovu medicinsku dokumentaciju.

- U ovom svetom mjesecu molim ukoliko sam išta počinio nek se to vrati meni i mojoj djeci- kazao je Dupovac.

Advokat Ermin Gačanović i branioci Zijada Mutapa, advokati Nina Kisić i Goran Dragović istakli su da se protiv njihovih branjenika vodi medijska hajka, te da su već unaprijed proglašeni krivim.

Podsjećamo, Muriz Memić, otac nastradalog Dženana, danas je uoči ročišta kazao da očekuje da osumnjičeni ostanu u pritvoru te da je spreman organizirati proteste ukoliko bude drugačija odluka.

NA VRH

Podijeli članak na