JURCALI AUTOMOBILIMA

Pali Bosanci u Švicarskoj: Organizovali ilegalne autotrke

Grupa je optužena za više saobraćajnih prekršaja prekoračenja brzine oko najvećeg švicarskog grada u moćnim i sportski dorađenim automobilima

Policija uhapsila 12 osoba. Ilustracija

A. Ka.

11.5.2021

Švicarska policija uhapsila je 12 osoba, među njima i državljane BiH, zbog organizacije i učešća u ilegalnim utrkama automobila u okolini Ciriha, gdje su jurcali brzinom od skoro 300 kilometara na sat.

Grupa je optužena za više saobraćajnih prekršaja prekoračenja brzine oko najvećeg švicarskog grada u moćnim i sportski dorađenim automobilima. Tužioci tvrde da je zabilježeno da su se neka vozila kretala autoputem brzinom do 287 kilometara na sat i gotovo 200 kilometara na sat van naseljenih područja. Policija je, također, saopćila da su osumnjičeni održavali razne ilegalne utrke na javnim putevima.

Švicarske autoceste imaju ograničenje brzine od 120 kilometara na sat, dok su brzine ograničene na 80 kilometara na sat izvan naseljenih mjesta i 50 kilometara na sat unutar naseljenih područja.


U sklopu akcije je privedeno 11 muškaraca i jedna žena, svi u dobi između 24 i 40 godina, uključujući državljane Švicarske, Italije, Republike Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Hapšenja su uslijedila nakon dugotrajne istrage policije i javnog tužilaštva u Cirihu. Vlasti su krajem aprila izvršile koordinirane pretrage na raznim lokacijama kuća u Cirihu, a zaplijenile su i niz automobila.

Istrage protiv osumnjičenih započele su još u januaru 2019. godine nakon što je prethodna protubrzinska akcija rezultirala hapšenjem 21 osobe.

Tužioci su također zatražili da se četvorica uhapšenih osumnjičenih zadrže u istražnom zatvoru. Prema švicarskom zakonu, osumnjičeni se smatraju nevinima dok se ne provede sudski postupak i dok ne bude donesena konačna presuda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.