TUŽILAŠTVO BiH

Pretresene dvije lokacije u Banjoj Luci

Istraga se odnosi na krijumčarenje oko 4,5 kilograma razornog eksploziva Nitropent, zajedno sa štapinima i mehanizmima za daljinsko aktiviranje

A. Ka.

U akciji učestvuju i pripadnici MUP-a RS

Foto: Ilustracija


Po nalogu tužitelja Tužilaštva BiH, realizira se opsežna akcija na području Banja Luke u kojoj sudjeluju pripadnici MUP-a RS, a istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti.

Radi se o aktivnostima koje se realiziraju u saradnji sa partnerskim institucijama Republike Austrije, a odnose se na procesuiranje krivičnih djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa oružja i vojne opreme i neovlaštenog prometa droga.

Na području Banja Luke, meta operacije je jedan osumnjičeni a pretresi se vrše na ukupno dvije lokacije. Tokom pretresa pronađeni su dokazni materijali bitni za postupak.

Istraga se odnosi na krijumčarenje oko 4,5 kilograma razornog eksploziva Nitropent, zajedno sa štapinima i mehanizmima za daljinsko aktiviranje, uključujući daljinske i sabotažne upaljače, koji se često koristi u izvršenjima terorističkih akata i kriminogenih aktivnosti.

Eksploziv je prokrijumčaren u Austriju, gdje je jedna osoba procesuirana i osuđena na višegodišnju kaznu zatvora, a aktivnosti u BiH odnose se na osobu koja je sudjelovala u nabavci, skrivanju i krijumčarenju eksploziva iz Bosne i Hercegovine prema Austriji.

Također, izvršeno je krijumčarenje i manje količine droge.

Nakon što se aktivnosti okončaju, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na