OPĆINSKI SUD TUZLA

Sulejmanu Brkiću, bivšem ministru unutrašnjih poslova, dvije godine zatvora

Brkiću je izrečena i sigurnosna mjera, zabrana vršenja dužnosti ministra na nivou Federacije Bosne i Hercegovine u trajanju od pet godina

Sulejman Brkić. Arhiv

Piše: E. Sk.

12.11.2021

Presudom Općinskog suda u Tuzli, Sulejman Brkić, bivši ministar unutrašnjih poslova TK, osuđen je na dvije godine zatvora za produženo krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, u sticaju sa krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

Brkiću je izrečena i sigurnosna mjera - zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou Federacije Bosne i Hercegovine u trajanju od pet godina, računajući od dana pravosnažnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora, ne uračunava u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere.

Sud napominje da se radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe u roku od 15 dana.

Podsjećamo, optužnica Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Sulejmana Brkića, bivšeg ministra MUP-a TK, potvrđena je 10. jula 2020. godine. Ročište za izjašnjenje o krivnji održano je 4. avgusta 2020.godine, a 21. januara 2021. godine započelo je suđenje u ovom predmetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.