DONESENA PRESUDA

Sud BiH: Dragan Mektić oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja

Optužnica ih je teretila za zloupotrebu položaja prilikom provođenja projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala EU

Dragan Mektić. B. CERIĆ

Piše: B. C.

17.3.2022

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je danas Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH odgovornosti za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti.

Prvostepenom presudom Suda BiH, oslobođeni su i Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija. 

Mektić je bio optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija bio optužen kao odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "Inza" iz Sarajeva.

Optužnica Mektića, Golijanina i Garapliju je teretila i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Projekt se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su, kako je tvrdilo Tužilaštvo, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.