SUD BIH

Potvrđena optužnica u predmetu Milenko Živanović zbog ratnih zločina

Navodi se također i praćenje njihovih aktivnosti, samostalno i putem Štaba Drinskog korpusa, kako bi osigurao da se njegova naređenja izvršavaju

Sud BiH. AVAZ

A. O.

9.5.2022

Sud Bosne i Hercegovine je 31.12.2021. potvrdio optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 13.12.2021. godine, kojom se optuženi Milenko Živanović tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. tačka h), u svezi s točkama d) i e), a sve u svezi s člankom 180. stavak 1. i člankom 29. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženik Milenko Živanović u periodu od 6. jula do 1. novembra 1995. godine, za vrijeme široko rasprostranjenog i sistematskog napada, usmjerenog protiv pripadnika bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićenih zona UN-a Srebrenica i Žepa, u toku kojeg napada su Vojska RS i Ministarstva unutrašnjih poslova RS izveli operaciju trajnog i prisilnog premještanja ukupnog bošnjačkog civilnog stanovništva iz tih zaštićenih zona, operaciju hvatanja, zarobljavanja i likvidaciju oko 8.000 muškaraca, svjestan tog napada i da njegove radnje i postupci čine dio tog napada, djelujući individualno i u dogovoru sa drugim učesnicima Udruženog zločinačkog pothvata, koji su imali namjeru i zajednički cilj da djelomično istrijebe grupu bošnjačkog naroda enklave Srebrenica, prisilnim uklanjanjem bošnjačkog civilnog stanovništva i pogubljenjima po kratkom postupku, na dužnosti komandanta Drinskog korpusa, vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima svih potčinjenih jedinica u njegovoj zoni odgovornosti.  

Navodi se također i praćenje njihovih aktivnosti, samostalno i putem Štaba Drinskog korpusa, kako bi osigurao da se njegova naređenja izvršavaju.

Podsjećamo, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu u martu ove godine protiv bivšeg generala i komandanta Drinskog korpusa Vojske RS (VRS) Milenka Živanovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.