SUD BIH

Produžen pritvor opasnoj narkogrupi: Otkriveni putem aplikacija "Anom" i Sky"

Osim kriptovanih aplikacija ne postoje dokazi objektivne prirode, kaže advokat Bakir Hećimović koji zastupa Željka Radovanovića Kreču

Grupu predbodi Bjeljinac Željko Radovanović. Avaz

Piše: B. C.

15.5.2022

Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine te je organizovanoj kriminalnoj grupi koju je predvodio Bjeljinac, Željko Radovanović zvani Krečo i članovima Igoru Vilotiću, Samiru Alagiću Anđelku Đokiću, Saši Kovačeviću, Draganu Muharemoviću i Miroslavu Pajiću produžio mjeru pritvora za još dva mjeseca. Grupa je uhapšena u policijskoj akciji kodnog imena "Ira". 


Droga, pranje novca, nasilničko ponašanje, nanošenje teških povreda

Sumnja se da su tokom 2021. godine postali pripadnicima međusobno povezanih grupa za organizovani kriminal u kojoj su prema navodima tužilaštva Bosne i Hercegovine, počinili krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca, neovlašteni promet oružja i vojne opreme, nasilnička ponašanja, teške tjelesne ozljede kao i primanje mita u obavljanju privredne djelatnosti.

Ove navode nam je potvrdio i advokat Bakir Hećimović koji brani osumnjičenog Radovanovića.


Hećimović: Zatupa Željka Radovanovića. Avaz

- Tačna je informacija da je nakon višesatnog ročišta pred vanpretresnim vijećem Suda Bosne i Hercegovine mom branjeniku i drugim licima produžena mjera pritvora zbog postajanja osnovane sumnje da bi, između ostalog, boravkom na slobodu mogli ometati tok istrage, no međutim osnovana sumnja da su krivična djela zaista i počinjena proizilazi iz analize komunikacija osumnjičenih ostvarenih putem kriptovane aplikacije „Anom“ i Sky“ koju je tužilaštvu BiH dostavljena putem međunarodne pravne pomoći pravosudnih organa Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, dok prema mišljenju odbrane ne postoje kontrolni dokazi objektivne prirode da su krivična djela iz navedenih komunikacija zaista i ostvarena- kazao je za portal „Avaza“, advokat Bakir Hećimović.


Organizirao trgovinu narkoticima iz KPZ Foča

Inače prema pisanju medija, Željko Radovanović zvani Krečo, jedan je od najbližih saradnika Ljubana Ećima, kuma Željka Ražnatovića Arkana, za kojim je, zbog optužbi za ratne zločine u BiH raspisana crvena interpolova potjernica, te se Radovanovićevo ime dovodilo u direktnu vezu sa Lukom Bojovićem, vođom Zemunskog klana u Srbiji.

Osim toga Radovanović je bio prvooptuženi u organizovanoj kriminalnoj grupi protiv kojih je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo optužnicu 2008. godine i jedini je pripadnik ove međunarodne kriminalne grupe kojem je suđeno i presuđeno u odsustvu, jer je pobjegao u na prostore Republike Srpske.

Radovanovićevo ime je u žižu Bosanskohercegovačke javnosti došlo i 2012. godine kada je tokom boravka u kazneno popravnom zavodu Foča organizirao međunarodnu trgovinu narkoticima za područje Hrvatske i Njemačke koju je tada kontrolisao iz ćelije KPZ-a Foča putem mobilnih telefona i preko posjeta članova kriminalne organizacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.