AKCIJA "IRA"

Predloženo produženje pritvora osumnjičenima zbog organiziranog kriminala

Određivanje mjere pritvora predloženo je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu

Akcija "Ira". AVAZ

A. O.

13.7.2022

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podnijela je Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora u trajanju od tri mjeseca, za osumnjičene Željka Radovanovića i Igora Vilotića.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela organizovanog kriminala povezanih sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, pranjem novca i drugim teškim krivičnim djelima.

Osumnjičeni su pod istragom zajedno sa više osoba koje se terete da su djelovale na području Bijeline i okoline i drugih gradova u Bosni i Hercegovini.


Okončanje realiziranja aktivnosti

Mjera pritvora zatražena je jer je potrebno okončati realizovanje aktivnosti međunarodne saradnje Tužilaštva BiH, sa strukturama Europola, SAD i Francuske, u svrhu pribavljanja cjelokupne dokumentacije i dokaza u ovom složenom predmetu organizovanog kriminala.

Određivanje mjere pritvora predloženo je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.


Međunarodne potjernice

Također, u ovom predmetu obuhvaćeni su i povezani osumnjičeni koji su u bjekstvu i za kojima tužiteljstvo traga putem međunarodnih potjernica.

Na ročištu održanom u Sudu BiH, postupajuća tužiteljica obrazložila je prijedlog za produženje pritvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.