STRAVIČNO

Žena izgorjela u stanu, a partner uhapšen zbog prijetnji bombom u Centru za socijalni rad

Vatra je izbila na posljednjem spratu trospratnice a pretpostavlja se da ga je izazvala upaljena svijeća s obzirom na to da u stanu nije bilo struje

Požar u kojem je stradala žena. TELEGRAF

S. S. / Telegraf.rs

23.7.2022

Jedna žena smrtno je stradala sinoć oko 23.30 sati u požaru koji je izbio u stanu Vladice V. (42) u stambenoj zgradi u ulici Palih boraca u niškom naselju Pantelej. Nesretna Nišlijka bila je sama u trenutku kada je došlo do paljevine jer je njenog partnera uhapsila policija nakon što je prijetio da će aktivirati eksploziv u Centru za socijalni rad nezadovoljan što nije dobio novčanu pomoć. Stan koji je izgorio Vladica je dobio od Centra na korištenje, jer je ova zgrada i namijenjena socijalno ugroženim osobama.

 Međutim, kako tvrde njegove komšije, stalno je pravio probleme jer je sklon alkoholizmu a imao je ozbiljne sukobe sa zakonom pa je zbog pokušaja silovanja pravosnažno osuđen.

Vatra je izbila na posljednjem spratu trospratnice a pretpostavlja se da ga je izazvala upaljena svijeća s obzirom na to da Vladica u svom stanu nije imao struju. Sveta Stojiljković, koji živi sprat ispod, kaže da je oko 22 sata čuo da je povučena voda iz kazančeta u kupatilu te da zbog toga zna da je žena u to vrijeme bila živa.

Prosila ispred crkve

- Spavao sam kada me je oko 22.30 sati probudio domar, kazao je da se dimi iz Vladičinog stana i da izlazimo napolje. Svi smo istrčali ispred zgrade, vatra je bila ogromna, vatrogasci su gasili požar do zore. Pretpostavljam da se ta žena ugušila, znam da je pila, viđao sam je u alkoholisanom stanju. Međutim, ne znam ništa o njenom identitetu jer je komšija imao običaj da dovodi razne žene koje bi s vremena na vrijeme boravile kod njega. Ova je bila neka nesretnica, uzimao joj je novac, koliko sam čuo i ličnu kartu da ne bi mogla da ode. 

Ona je jadna prosila ispred obližnje crkve, da bi imali za hljeb ali i za rakiju. Vjerujem da nije mogla da pobjegne od požara jer je on običavao da kada izađe, zaključa vrata da ga ne bi napustila – priča Stojiljković.

Kaže da je u vrijeme izbijanja vatrene stihije Vladica bio u policiji.

- Stalno je išao u Centar za socijalni rad i tražio pare koje bi propio. Dobijao je po petnaest, dvadeset hiljada ali mu nikada nije bilo dosta. Kako sam čuo, prijetio je da će da raznese službenike Centra pa su oni pozvali policiju i vjerujem da je uhapšen jer ga više nisam vidio. Strašan je čovjek, kockar, kriminalac, mogli smo svi da nastradamo zbog njega. Tu je živio desetak godina a posljednje tri nije imao ni struju ni vodu. Sve stvari iz stana je prodao iako ih je dobio samo na korištenje. Moj stan je uništen, voda kojom su gasili požar me je potopila, ćebetom sam je skupljao. Zidovi su mokri, morao sam struju da isključim, sve njegovom krivicom – žali se Stojiljković.

Problematična osoba

Njegova komšinica Dubravka Živić potvrđuje da je Vladica veoma problematična osoba.

- On je više u zatvoru nego u slobodi, svi se plašimo od Vladice, bio je sa jednom, pa sa drugom ženom... Ova posljednja ga je pazila, kupovala mu i da jede i da pije, ali je on stalno pravio probleme. Taj stan je bio prazan, on je sve prodao, ne znam ni na čemu su spavali s obzirom na to da je sve iznio. I nažalost, on nije jedina problematična osoba, ovo je zgrada socijalnog stanovanja, tu se svašta dešava. Ljudi se tuku, ima dosta nasilnika, kradu struju, na sve strane vise kablovi, svi smo u opasnosti – vajka se Dubravka.

Kako saznaje Telegraf u Centru za socijalni rad, Vladici ovo nije prvi put da izaziva incidente.

- On to stalno radi, na dva, tri dana dolazi i traži novac i uvijek preti. Ovoga puta nikako nije htio da se smiri pa smo pozvali policiju. Kada smo mu dali stan bio je potpuno opremljen, on je sve to prodao, uključujući šolju i bojler pa smo mu dali pare da sve to opet kupuje – rečeno je u ovoj ustanovi.

Vladica je pravosnažno osuđen 2020. godine na šest godina zatvora zbog pokušaja silovanja jedne Nišlijke na Željezničkoj stanici u Nišu. On je zaskočio žrtvu i pokušao da je napastvuje ali je ona uspjela da se odbrani tako da joj je oteo mobilni telefon i 300 dinara (oko 5KM). Za sada nema informacija zbog čega nije upućen na izdržavanje ove kazne.

Kako saznaje Telegraf, zbog prijetnji osoblju Centra za socijalni rad Vladici je određeno zadržavanje do 48 sati zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.