ŠIROKI BRIJEG

Pet mjeseci od likvidacije Zorana Bašića Cole: Ubica iz Kočerina ostaje u pritvoru

Predloženo i određivanje prisilnog smještaja u zdravstvenu ustanovu

Kvesić: Bježao nakon ubistva. MUP ZHK

Piše: M. Smajkić

10.9.2022

Tomislavu Kvesiću (46) iz Širokog Brijega, optuženom za ubistvo Zorana Bašića zvanog Cola (58) iz mjesta Broćanac kod Posušja, rješenjem Kantonalnog suda u Širokom Brijegu produžen je pritvor za još dva mjeseca ili do nove sudske odluke.


Opasnost od bijega

Potvrđeno je to jučer iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, iz kojeg su naveli da je Sudsko vijeće, postupajući po službenoj dužnosti i uvidom u provedene dokaze, utvrdilo da i dalje postoji osnovana sumnja da je optuženi u neuračunljivom stanju počinio ubistvo, u stjecaju s nedopuštenim držanjem oružja ili eksplozivnih tvari, kao i posjedovanjem i omogućavanjem uživanja opojnih droga.

Uz opće uvjete za produženje pritvora, kako su naveli, postoje i posebni razlozi, a to su postojanje opasnosti od bijega, osnovna bojazan da će ometati istragu, počinjenje posebno teškog protupravnog djela, s obzirom na način izvršenja i posljedice, kao i zbog toga što bi puštanje na slobodu optuženog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Kvesić se, prema optužnici, tereti da je 4. aprila ove godine u mjestu Kočerin kod Širokog Brijega u svojoj porodičnoj kući u neuračunljivom stanju iz vatrenog oružja usmrtio Bašića.


Ubijeni Zoran Bašić. Facebook

Opasan i naoružan

Također, tereti ga se da je neovlašteno držao streljivo, čija nabavka građanima nije dozvoljena, ali i da je neovlašteno posjedovao opojnu drogu.

Poslije zločina znosilo da su se njih dvojica odranije poznavala te da je Kvesić u svojoj kući te večeri organizirao slavlje.

Nakon ubistva Kvesić se dao u bijeg, a policija je objavila njegovu fotografiju uz obavijest građanima da je opasan i naoružan. Uhapšen je dan nakon ubistva.

Zanimljivo je da je u optužnici predloženo, uz utvrđivanje neuračunljivosti Kvesića, i određivanje prisilnog smještaja u zdravstvenu ustanovu.


Krijumčarenje ljudi

Zoran Bašić Cola je bio pripadnik zloglasne Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojom je zapovijedao ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta. Apelaciono vijeće Suda BiH je u septembru 2011. potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Bašić osuđen na četiri godine zatvora zbog pripadnosti organiziranoj kriminalnoj grupi koja je od kraja 2008. do marta 2009. godine preko teritorija BiH krijumčarila turske državljane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.