PRIHVAĆENI SPORAZUMI

Priznale krivicu: Majka i supruga Edisa Bunara dilale drogu

Nerma Bunar, Belka Bunar, Edin Žigović, Dženan Šačić i Adi Mekić pristali na ukupno 48 mjeseci zatvora

Edis i Nerma Bunar. Facebook

Piše: B. Cerić

30.9.2022

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je sporazume o priznanju krivice koje su optuženi u predmetu „Prizma“ Nerma Bunar, Belka Bunar, Edin Žigović, Dženan Šačić i Adi Mekić sklopili s Tužilaštvom Kantona Sarajevo (KS).

 

Različite kazne

Optuženi su priznali da su se bavili rasturanjem narkotika na području KS te su, prema sporazumima, pristali da im se izrekne ukupno 48 mjeseci zatvora.

Na osnovu sporazuma, Nerma Bunar, supruga Edisa Bunara, pristala je da joj se izrekne kazna od šest mjeseci zatvora i da joj se oduzme 1.790 eura. Njena svekrva Belka Bunar pristala je na uvjetnu kaznu od dvije godine s rokom kušnje od pet godina, te da joj se oduzme mobitel koji je bio deponiran radi vještačenja.

Edin Žigović se saglasio da mu se izrekne kazna od 12 mjeseci zatvora, a koju će zamijeniti radom za opće dobro na 90 dana, dok je Dženan Šačić pristao na tri mjeseca zatvora.

Tužiteljica Jasminka Knežević je od Vijeća kojim predsjedava sudija Mirza Đozo zatražila da se s ovim predmetom spoji i onaj koji se vodi protiv Adija Mekića te je prihvaćen i njegov sporazum kojim je pristao na kaznu zatvora od tri mjeseca.


Edis Bunar hapšen 2019. godine. Avaz

Ulična prodaja

Optuženi se terete da su djelovali kao kriminalna grupa koju je organizirao Edis Bunar te su od početka 2018. do marta 2019. godine neovlašteno kupovali i prodavali heroin, kokain, spid i kanabis na području KS. Inače, prilikom trgovine narkoticima koristili su šifrirane poruke, nakon čega su ih prepakivali u manje paketiće za uličnu prodaju.

Optuženi su da su, kao pripadnici organizirane grupe, počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga te nedozvoljeno držanje oružja i municije.


Ranije osuđen

U maju 2020. godine Edis Bunar, kao vođa grupe, pristao je na četiri godine zatvora. On je nakon prihvatanja sporazuma pušten na slobodu.

Za saradnju s Bunarom bio je optužen i Ermin Zuko, inspektor Federalne uprave policije za borbu protiv zloupotreba droga u detašmanu Sarajevo. Zuko se teretio da je od maja 2018. do sredine marta 2019. godine od Edisa Bunara više puta tražio i uzimao novac za informacije iz predmeta "Prizma".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.