SPECIJALNI SUD BEOGRAD

Suđenje Belivuku i Miljkoviću: Smiju se i dobacuju na iskaze svojih saradnika

Kada je Senad Rešović iznosio odbranu i rekao "Obezbjeđivao sam gospodina Belivuka", Belivuk i Miljković su počeli da se smiju

Marko Miljković i Veljko Belivuk. Telegraf.rs

E. Ć. / Blic.rs

21.10.2022

U nastavku suđenja Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i još njih 27 okrivljenih za pripadnost kriminalnoj grupi kojoj se na teret stavljaju najteža krivična djela, danas su pred Specijalnim sudom završili sa odbranama svi okrivljeni.

Osmorica okrivljenih Mijat Simeunović, Miloš Lukić Selak, Aleksa Dunjić, Vojislav Đorđević, Aleksa Stošić, Vladimir Dimitrijević, Senad Rašović i Dragan Mitrović su negirali da su pripadnici bilo koje kriminalne grupe, navodeći da nisu krivi i da će detaljnu odbranu iznijeti u daljem postupku, ističući da ne žele da odgovaraju na pitanja.


Belivuk blijeđi nego inače

Na današnjem ročištu okrivljeni Belivuk je blijeđi nego prethodnih dana. U bijeloj majici i crnom prsluku sjedi na mestu gdje je jučer sjedio Marko Miljković, dok je Marko iza njega. Sve vreme obojica su mirna, Miljković gleda u televizor gde se prenosi ročište, dok Belivuk konstantno pipa glavu.

Kada je Senad Rešović iznosio odbranu i rekao "Obezbjeđivao sam gospodina Belivuka", Belivuk i Miljković su počeli da se smiju. Istu reakciju su imali kada je rekao "tajni agent Bojan Hrvatin". Tada se Belivuk uhvatio za glavu. Na konstataciju Rešovića da nije počinio nijedno krivično djelo, Belivuk je počeo da klima glavom.

Dok je u trenucima iznošenja odbrane ostalih okrivljenih Belivuk spuštao glavu, pomjerao se, hvatao za glavu, u trenutku kada je Miljković izašao pred govornicu Belivuk je podigao pogled i bez da trepne slušao i gledao televizor na kojem je bio prikazan njegov najbliži saradnik.

U trenutku kada je postupajući tužilac rekao da je saglasan da se Borisu Karapandžiću ukine pritvor svi okrivljeni su sa oduševljenjem pogledali u njega, krenuli da se smiju, a Belivuk i Miljković su mu se nasmijali i krenuli da mu dobacuju. Belivuk je stavio ruku na srce i dobacio mu "bravo".


Nije bilo ljekarske intervencije

Pojedini mediji prenijeli su i da je Veljku Belivuku u trenutku pozlilo i da su intervenisali ljekari, ali naš reporter sa lica mjesta javlja da nije bilo nikakvih ljekarskih intervencija. Prethodno su se svi okrivljeni izjasnili da nisu krivi, a advokati su zatražili ukidanje pritvora.

Sudsko vijeće se povuklo da bi odlučilo o prijedlozima za ukidanje pritvora i ko ostaje u pritvoru, a ko eventualno izlazi na slobodu, bit će saopćeno nakon 12 sati.

Inače, s ozbirom na to da se tužilac složio da Karapandžić bude pušten, izvjesno je da će sudsko vijeće taj zahtjev prihvatiti.

Belivuk i Miljković su, podsjetimo, u ponedjeljak iznijeli svoju odbranu u kojoj su negirali izvršenje najtežih krivičnih djela. Danas je pored izjašnjavanja još osmoro okrivljenih, na redu i ispitivanje trojice svjedoka saradnika, Bojana Hrvatina, Nikole Spasojevića i Srđana Lalića.


Šta im se stavlja na teret?

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a pripremno ročište počelo je 13. juna ove godine, iz četvrtog puta. Prvi put je odloženo zbog zahtjeva za izuzeća postupajućih sudija i tužilaca, drugi put zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac Belivuka, Miljkovića i drugih optuženih, jer je 14. aprila uhapšen kao član kriminalne grupe Darka Šarića i od tada je u pritvoru, prenosi Blic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.