NAJAVLJENA ŽALBA

Tomislav Kvesić, koji je ubio Colu, upućen na Sokolac

Ubistvo Zorana Bašića počinio u neuračunljivom stanju

Kvesić nakon hapšenja. MUP ZHK

Piše: M. Sm.

21.11.2022

U Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona i dalje čekaju pismeni otpravak nepravomoćne presude izrečene Tomislavu Kvesiću (46) iz Širokog Brijega, koji je usmrtio Zorana Bašića zvanog Cola (58) iz Broćanca kod Posušja.


Optužen za drogu

Riječ je o presudi koja je skoro prošla ispod radara javnosti, a koju je izrekao Kantonalni sud u Širokom Brijegu i prema kojoj je Kvesiću određen prisilni smještaj u Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac.

- Tužiteljstvo će, nakon što zaprimi pismeni otpravak presude, uložiti žalbu na istu - kratko nam je rečeno iz Tužilaštva ZHK.

Prema presudi, utvrđeno je da je Kvesić u neuračunljivom stanju, zbog trajne, progresivne, epizodične i psihotične duševne bolesti paranoidne šizofrenije, usmrtio Bašića i time počinio protupravno djelo ubistvo iz člana 166. stav 1. KZFBiH.

- Istovremeno, sud je optuženog Tomislava Kvesića zbog nedostatnosti dokaza prikupljenih od Tužilaštva ZHK oslobodio optužbe da je u neuračunljivom stanju počinio protupravno djelo neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz člana 371. stav 1. KZFBiH, u stjecaju s protupravnim djelom posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. stav 3. KZFBiH, sve u vezi s članom 54. KZFBiH - navedeno je u presudi.


Ubijeni Zoran Bašić. Facebook

Hici iz pištolja

Također, izneseno je i to da je, na prijedlog Tužilaštva ZHK, Kvesiću određen prisilni smještaj na Sokocu.

Kvesić je Bašića, podsjetimo, 4. aprila u kasnim večernjim satima usmrtio hicima iz pištolja. Zanimljivo je da se ubistvo dogodilo u Kvesićevoj kući na slavlju, a svjedočilo mu je nekoliko osoba.

Nakon ubistva Kvesić je pobjegao, i to naoružan, a uhapšen je dan poslije, nakon cjelodnevne policijske potrage na području Kočerina, gdje je i živio.


Ko je bio ubijeni Bašić

Ubijeni Bašić je široj javnosti postao poznat kada je, zajedno s Ivanom Andabakom, Dominikom Ilijaševićem Comom, Željkom Ćosićem, Jedinkom Bajkušom i Marijom Miličevićem, bio optužen za atentat na doministra unutrašnjih poslova FBiH Joze Leutara 16. marta 1999. godine. Nakon dvije godine suđenja, podsjetimo, izrečena im je oslobađajuća presuda. Bio je pripadnik zloglasne Kažnjeničke bojne HVO-a, kojom je zapovijedao ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.