AVAZ OTKRIVA

Uskoro tužilačka odluka: U prvoj Sky optužnici više od deset osoba

Dalibor Railić, osumnjičeni za ubistvo Radenka Bašića, povezuje se i s narkogrupom Veljka Ugrenovića

Policija pretrese vršila na području Bosanske Gradiške. MUP RS

Piše: B. C.

29.11.2022

U narednim danima očekuje se podizanje prve optužnice u Sky predmetima.

Optužnica koja se u Tužilaštvu BiH finalizira, kako saznajemo, bit će podignuta protiv jedne od većih narkogrupa i obuhvatit će više od deset optuženih.


Velika grupa

Predmeti se odnose na organizirane kriminalne grupe koje su djelovale u različitim krajevima BiH. Ostvarena je značajna međunarodna saradnja na otkrivanju povezanosti osoba iz BiH s narkostrukturama u zemljama regiona, EU i svijeta.

U pitanju je, kako nezvanično saznajemo, grupa u kojoj je najviše osoba iz Bosanske Gradiške, a njeni pripadnici privođeni su u policijskoj akciji “Storage 2”.

Prvooptuženi će biti Dalibor Railić, dok će se na optuženičkoj klupi, među ostalima, naći i Aleksandar Miljatović i njegov kum Igor Repajić. Dalibor Railić tereti se da je za 50.000 eura naručio ubistvo načelnika Sektora krim-policije PU Prijedor Radenka Bašića. Ubistvo je izvršio Aleksandar Miljatović.

Railić se tereti i u predmetu protiv Veljka Ugrenovića i ostalih osumnjičenih za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnih droga i neovlašteni promet oružja i vojne opreme, te proizvoda dvojne upotrebe, ali i krivičnim djelima krijumčarenje ljudi i teška krađa.


Droga i oružje

Većina osumnjičenih u ovom predmetu je na slobodi, a određene su im mjere zabrane.

Grupa se sumnjiči da je vršila međunarodno krijumčarenje droge i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali putem aplikacije Sky.

Railiću je, navodno, Bašić bio prepreka u trgovini narkoticima, ali i drugim kriminalnim djelima. Railić se tereti i za organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom droga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.