PREDMET VAGABUNDO

Šta je Sky otkrio o grupi narkodilera: Marihuanu nabavljali za 3.800 po kilogramu

Droga u BiH dolazila iz Podgorice, a primopredaje su se vršile po restoranima i sarajevskim pijacama

Osumnjičeni uhapšeni u akciji FUP-a i MUP-a KS. Ilustracija

Piše: B. Cerić

12.12.2022

Benjamin Halilović Benko, za kojeg se navodi da je u zatvoru u Užicu, prema navodima Tužilaštva BiH, organizirao je grupu čiji su članovi nedavno uhapšeni u akciji FUP-a i MUP-a Kantona Sarajevo kodnog naziva "Vagabundo".


Korisnički nalozi

Nakon dešifriranja aplikacije Sky u izvještajima MUP-a Kantona Sarajevo navodi se da su njemu bliski saradnici u Sarajevu bili osumnjičeni Edin Solaković i Nermin Hasanović. 

Tužilaštvo navodi da su ostali članovi bili Adnan Bišćević, Eldar Behlić i Fahrudin Šogolj. "Avaz" otkriva detalje iz istrage protiv ove grupe. Naime, navodi se da je Benjamin Halilović, putem aplikacije Sky, s korisničkog naloga 5B3BE3, kao i na druge načine, izdavao upute Edinu Solakoviću, koji je koristio Sky nalog 83454, da neovlašteno proizvodi i prerađuje spid. 

Solaković je osumnjičen da je spid prodavao Hasanoviću, koji je koristio Sky nalog D9CSEB. Nabavljali su spid, marihuanu, kokain,  heroin i ekstazi i ugovarali kupoprodaju s osobama iz Albanije, Crne Gore, Nizozemske i Njemačke radi daljnje preprodaje u BiH i Crnoj Gori. Marihuana je najčešće dolazila iz Crne Gore.

Riječ je o preprodaji većih količina droge, što Tužilaštvo dokazuje pojedinačnim primjerima. Tako se navodi da je 2020. godine  Hasanović, zajedno s nepoznatom osobom kodnog imena Alka, od Halilovića u jednom sarajevskom restoranu preuzeo kilogram spida.


Dovezena droga

Iste godine Hasanović je od još neidentificiranog korisnika Sky aplikacije kupio kilogram marihuane za 1.700 eura. Primopredaja je izvršena u sarajevskom naselju Ciglane. 

Hasanović je od iste osobe, odnosno korisnika Skya C00FF9, u januaru 2021. godine kupio deset kilograma marihuane za 14.800 eura. Droga je dovezena u Sarajevo, a primopredaja je izvršena na jednoj pijaci. Marihuana se kupovala u velikim količinama i odmah rasparčavala kupcima u BiH.

U istrazi se također navodi nabavka 20 kilograma marihuane od osobe iz Podgorice, i to po cijeni od 1.900 eura po kilogramu. Pred  istražiteljima je obiman posao jer nisu identificirane osobe u inozemstvu koje su komunicirale s ovom grupom.

Prodaja u tri kantona

Halilović je davao upute Solakoviću za kupoprodaju droge, i to na način da su određivali vrstu, količinu, te kupovnu cijenu. Također im se stavlja na teret da su dalje vršili primopredaju droge lično ili putem drugih pripadnika grupe kojima su povjeravali ulogu transporta sve do dogovorenih lokacija, te prodaje droge na području Sarajeva, Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.