DETALJI S ROČIŠTA

Zatražen pritvor za Bogućanina i Drakula: Koga je Sky označio kao transportera droge u BiH i ko su Sale, Debeli i Almir

Osumnjičeni uhapšeni u policijskoj akciji "Hornet "

Čampara zatražio pritvor za dvojicu uhapšenih u akciji "Hornet". Avaz

Piše: B. C.

15.12.2022

Pred sudijom Suda BiH Nenadaom Šeledom danas je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH za određovanje pritvora Amelu Bogućaninu iz Sarajeva i Bojanu Drakulu iz Foče uhapšenima u akciji “Hornet” koju su izveli pripadnici MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo.

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičeni organizovali i bili članovi grupe ljudi, pa su tako kontinuirano u periodu od 2019. godine, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija Sky i Anom, dogovorili neovlašteni promet većih količina opojnih droga sa područja Crne Gore na teritorije BiH, a nakon toga i distribuciju i prodaju na širem području BiH.


Firma se bavila pranjem novca

Prikupljeni dokazi ukazuju da su osumnjičeni bili višestruko povezani sa organiziranim narkogrupama sa područja BiH, Crne Gore, Hrvatske i drugih zemalja.

Državni tužilac Dubravko Čampara je obrazlažući prijedlog kazao da su korisnici Sky aplikacije postavljali svoje fotografije, davali adrese i sve drugo što ih je moglo identificirati.

- Ova lica i članovi grupe se stalno slikaju, šalju adrese , fotografišu lične karte, pozive sa Suda, daju svoja imena. Dobit ćete fotografije lica, navode gdje se nalaze. Uporedo dok se dešava ova komunikacija dešavaju se krivična djela, pa se utvrdi da su to ta lica- objašnjavao je Čampara sudiji šta su sve pronašli na Skyu.

Za Bojana Drakula, protiv kojeg se u Sudu BiH vodi postupak za krimjumčarenje 80 kilograma droge, tužilac je kazao da je „transporter droge u BiH “. Drakul je, kako je kazao, u grupi bio zadužen za nabavku droge u Crnoj Gori i prebacivanje preko granice u BiH .

Za Amela Bogućanina je kazao da je on drogu koja je dolazila iz Foče plasirao u Sarajevu, a jedan dio u Hrvatsku, te da se sve to može vidjeti u komunikacijama na Sky aplikaciji.

Čampara je kazao da je od MUP-a Kantona Sarajevo zatražio da mu identificiraju paljevine, pucnjave i krađe. Kada su dokazi prikupljeni poslani su Sudu. U pitanju su, kako je rekao dokazi da se komunikacija dogodila i da su događaji zadokumentovani.

- Naredba je išla za veći broj lica. Pokušavamo naći štekove, skladišta za drogu, a vezano za ovu grupu koja je skladištila. Skladište postoji i mi ćemo ga naći, mošda još večeras – kazao je tužilac Čampara.

On je kazao da im u narednom periodu slijedi indentifikacija svih članova grupe, a još nisu identifirane ospobe koje su u komunikaciji koristile imena Sale, Debeli i Almir.

Tužilac Čampara je istakao da je grupa povezana sa drugim grupama i da pojedini članovi grupe se vežu i za pranje novca kao grupe Admira Armnautovića Šmrka i Milana Matkovića protiv kojih je otvorena finasijska istraga.


Svjedoci u strahu

- Bogućanin je jedno vrijeme bio prijavljen u firmi koja se bavila pranjem novca- kazao je Čampara.

Prema njegovim riječima ova grupa je bila u komunikaciji s Adelom Kabašem i Aleksandrom Nikolićem kao i s drugim osobama iz Istočnog Sarajeva i Foče.

Čampara je naveo da novac koji su pribavili još drže kod sebe i svjesni su da je tužilaštvo u poziciji da im to uzme. Čampara je istakao da su svjedoci strahu od ove grupe, jer je bilo i pucnjava i paljevina.

Branilac Amela Bogućanina, sarajevski advokat Senad Kreho zatražio je da se ne prihvati prijedlog tužilaštva, jer ne postoji nijedan dokaz za osnovanu sumnju te da su adekvatne mjere zabrane.

On je kazao da je u istrazi bilo šest ili sedam osoba, te da sad njih nema i da su na slobodi, jer su odlučili da nešto kažu.

Kreho je istako da je Bogućaninu kazna iz Živinica brisana te da se vodi kao neosuđivana osoba, kao i da u pretresu njegove kuće ništa nije pronađeno, kao ni prije mjesec i po kada je vršen pretres. Istakao je da Bogućanina nema u Skyu, te da je u firmi koja se pominje bio vozač i da nema ništa s pranjem novca.

Kreho je uložio presudu Suda iz Brede u Nizozemskoj od 13. septembra ove godine u kojoj je donesena odluka da se oslobodi osoba optužena za trgovinu drogom zbog nedostatka zakonitih dokaza Sky aplikacije. Sud je utvrdio da nema dokaza koji bi potkrijepili sadržaj razgovora Sky aplikacije, te da se vrate oduzete stvari među kojima i 300. 000 tableta ekstazi.

Amel Bogućanin je potvrdio da je u firmi osumnjićenoj za pranje novca bio vozač i da je dobivao na računu platu od 420 KM, a na ruke 320 KM.

- Da sam prao novac u banci bih imao 20 ili 30. 000 KM. Sve te ljude i ne poznajem. Kad god meni pretresaju kuću, pretresaju i kuće Hamdi Dževlanu i Edibu Džedžibegu. Vežu ljude za mene samo zato što smo komšije- kazao je Bogućanin.

Državni tužilac Čampara dodao je da ne postoji negativna praksa prema Sky aplikaciji na sudovima u Evropi. Kazao je da će advokatu Krehi dostaviti odluke Vrhovnih sudova Belgije, Austrije i Nizozemske, te da je i Ustavni sud Francuske donio pozitivnu odluku .

Sarajevski advokat Rijad Kapo koji zastupa Bojana Drakulu također je zatražio da se prijedlog za pritvor odbije i eventualno izreknu mjere zabrane kretanja. Kapo je istakao da je Drakul već pod mjerema u drugom predmetu i da ih je do sada ispoštovao.

Advokat je kazao da osumnjičenog nema u Sky aplikaciji koju nije koristio, kao i da nije ponuđen nijedan dokaz koji Drakula može dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Kazao je da Drakul ne poznaje nikoga iz grupe osim dvije osobe iz Foče .


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.