TUŽILAŠTVO BIH

Akcija "Šakal": Predložen pritvor za četiri osobe

Pritvor za osumnjičene predložen je zbog opasnosti od bjekstva

Sa privođenja osumnjičenih u Tužilaštvo BiH. Tužilaštvo BiH

E. Ć.

28.12.2022

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputio je prema Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenje Kemala Bukvu, rođenog 1988. u Sarajevu, Zorana Buhaća, rođenog 1985. u Sarajevu, Sašu Karadžića, rođenog 1980. u Sarajevu i Željka Dangubića, rođenog 1988. u Sokocu.

Pritvor za osumnjičene predložen je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.


- Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili osumnjičeni Kemal Bukva, Zoran Buhać i Karadžić Saša, krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250., u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH, a osumnjičeni Saša Karadžić i Željko Dangubić i krivično djelo pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. istog Zakona.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičeni organizovali i bili članovi grupe, održavali kontakte sa kriminogenim osobama iz susjednih zemalja, pa su tako kontinuirano, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija, dogovorili neovlašteni promet većih količina opojne droge “kokain”, krijumčaren sa područja Južne Amerike, a potom u međusobnom dogovoru i koordinaciji organizatora i članova grupe iz BiH, regiona i inostranstva, pebacivali opojnu drogu, te vršili distribuciju i prodaju na širem području BiH.


Novac stečen od prodaje opojne droge stavljali su u legalne tokove kupujući nekretnine, vozila i druge vrijednosti, te na taj način skrivali tragove izvršenja krivičnih djela.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužilaštva - saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.